"Д.Трейдинг" збільшив імпорт е/е в 4 рази

Ринки Енергетика 12.05.2024    12:19 ТОВ "Д.Трейдінг" після ворожих атак на об'єкти української енергетичної інфраструктури 8 травня оперативно збільшив постачання імпортної електроенергії з Європи для своїх споживачів учетверо, повідомляється на сайті компанії в п'ятницю.

"Залучення імпорту надає можливість промисловим споживачам мінімізувати ризики обмежень споживання електроенергії та продовжувати працювати в ці складні часи", - цитується в повідомленні генеральний директор "Д.Трейдінг" Дмитро Маляр.

У компанії поінформували, що графік постачання імпортної електроенергії з боку "Д.Трейдінг" відповідає профілю потреб енергосистеми та сягає 0,85 ГВт у своєму максимумі. Вперше комерційний імпорт під кінцевих споживачів залучається навіть у нічні години, оскільки дефіцит зберігається більшу частину доби.

У квітні 2024 року "Д.Трейдинг" забезпечив третину загального обсягу імпорту електроенергії в Україну - 32%, у березні - 46%.

У коментарі інтернет-порталу "Енергореформа" "Д.Трейдінг" повідомив, що загалом після атаки 8 травня імпорт електроенергії в Україну збільшився більш ніж удвічі: з 7 млн кВт-год на добу до 16 млн кВт-год на добу. При цьому там звернули увагу, що доступний переріз для імпорту в 1,7 ГВт використовується більш ніж на 80% у години вечірнього піку.

"Д.Трейдінг" також зазначив, що внаслідок дефіциту е/е спотові ціни на 9-11 травня зросли на 14% (до понад 4 000 грн/МВт-год) порівняно з періодом до останнього обстрілу (1-8 травня).

Як зазначив Маляр 9 травня у Facebook, дефіцит електроенергії на спотовому ринку електроенергії - ринку "на добу наперед" - в окремі години досяг 2,7 ГВт.

Як повідомлялося з посиланням на главу "Укренерго" Володимира Кудрицького 9 травня, системний оператор занепокоєний недостатніми обсягами імпорту в дефіцитні години і разом із Міністерством енергетики та НКРЕКП опрацьовує механізми для поліпшення ситуації.

"Наразі нас турбує, що, на жаль, імпортний переріз не повною мірою використовується в дефіцитні години. І нам доводиться залучати аварійну допомогу замість нормального комерційного імпорту. Це дорожче і не гарантоване джерело", - сказав він.

З 1 грудня 2023 року технічна можливість імпорту електроенергії з Європи в Україну і Молдову становить 1700 МВт на годину.

Міністерство енергетики України у квітні закликало непобутових споживачів покривати потреби в електроенергії за рахунок її максимально можливого імпорту з європейських країн, що дасть змогу бізнесу уникнути потенційних обмежень у споживанні.

Як нагадали в Міненерго, постанова Кабінету міністрів України від 27 жовтня 2023 року №1127 гарантує промисловим споживачам стабільне постачання е/е за умови, що вони імпортують її частину.

При цьому обсяг імпорту, необхідний для уникнення відключень, має становити 50% фактичного споживання в кожному розрахунковому періоді в жовтні-квітні та 30% - у травні-вересні.
Теги:   імпорт Д.Трейдинг е/е Переглядів:   195

Читайте також:

07.06

Співробітники Samsung провели перший в історії компанії страйк

07.06

Італійський митець Manu Invisible представив у Бучі свою нову роботу «TRY-FLY»

07.06

Туніс запровадить з листопада туристичний податок з організованих туристів