Костянтин Ігнатчук: Україна відмовляється від МВФ?

Думки 21.12.2017    17:45
Наступного року Україна може випустити єврооблігації на 2 мільярди доларів. Чому це може бути не дуже добре для України – розповів шеф-редактор «Ранку у Великому Місті» Костянтин Ігнатчук.

Міністерство фінансів планує випустити єврооблігації на $2 млрд. Іншими словами, держава позичить у закордонних інвесторів два мільярди. Залучення грошей в економіку країни – це добре. Але заяви про єврооблігації прозвучали на тлі кризи в переговорах з Міжнародним валютним фондом. МВФ ще півроку тому мав виділити наступну частину позики, проте Україна не виконала вимоги Фонду і гроші нам не дали.

Міжнародний валютний фонд – це не урядова і не міждержавна установа, як багато хто вважає. Це міжнародна фінансова інституція, яка позичає гроші державам. Фонд – це своєрідна скарбничка, в яку можуть підкинути грошенят як приватні інвестори, так і країни. Але мета Фонду одна – заробити гроші. Заробіток може бути не тільки у вигляді відсотків за кредитами, але й отримання бізнес-преференцій.
Тому й висуває МВФ свої численні вимоги, бо фонд хоче бути впевненим, що його позики не розкрадуть чи не пустять на проїдання в соціальну сферу. Гроші мають працювати на економіку, аби країна могла на них заробити і повернути позику.

Весь 2017 рік Україна безуспішно намагалася переконати МВФ дати наступний транш. Проте у Фонді твердо стоять на своєму. Зокрема, від України вимагають запровадження антикорупційного суду та розблокування ринку землі. Українська влада неохоче мусила щось виконувати. Та у вересні Україна вперше після тривалої перерви випустила єврооблігації на $3 млрд. Випуск облігацій виявився настільки вдалим, що тон українських можновладців змінився. Земельну реформу відклали, запровадження антикорупційного суду блокують, а переговори з МВФ фактично заморозилися. І от тепер вийшла заява про випуск у 2018 році нової партії єврооблігацій. Іншими словами, влада дає зрозуміти, що може обійтися і без МВФ.

Звісно, є багато фондів, де країни можуть позичити гроші. Але МВФ – найбільший і найавторитетніший. На нього орієнтуються всі інші. Якщо МВФ дає гроші якійсь країні, значить з нею можна мати справи, перестає давати – це тривожний сигнал. Крім того, МВФ пропонує найкращі відсотки за позики.

Якщо Україна відмовиться від співпраці з МВФ, її рейтинги впадуть, боргові зобов’язання знову стануть токсичними, і позичати гроші Київ зможе тільки за дуже великими відсотками. А це неминуче відіб’ється на нашому з вами достатку. Нинішня програма фінансування МВФ запланована до 2019 року. І днями в Нацбанку України заявили, що готують проекти нової співпраці з Фондом вже з 2020-го. Фінансисти та економісти розуміють, що без позик МВФ нам поки не вижити. А от чи розуміють це політики?
Теги:   МВФ эксперт Костянтин Ігнатчук Переглядів:   1020

Читайте також:

27.05

Основні економічні індикатори першого квартал 2024 року України та світу від Experts Club

26.05

Серйозною загрозою для компаній із виробництва продуктів харчування є перебої в роботі бізнесу

21.05

Україні потрібно більше гуманітарної допомоги, але її обсяги скорочуються - ООН