В Італії під водою навчилися вирощувати помідори та базилік

Ринки Харчова 14.08.2022    10:46 Унікальний проект з дослідження можливостей моря, наданих людству, народився зовсім випадково, і тепер у водах італійської частини Середземного моря біля лігурійського узбережжя успішно обробляється «Сад Немо», який отримав назву на згадку про капітана «Наутілуса», уявленого Жюлем Верном.

У 2012 році глава підприємства з виробництва обладнання для підводного плавання Серджіо Гамберіні у відповідь на ідею свого друга виростити базилік під поверхнею моря, посадив кілька насіння цієї неодмінної для італійської кухні трави в герметичну пластикову коробку, яку, помістивши у повітряну кулю, 8 метрів.

Результат виявився вражаючим. Ця дуже чутлива до температури та вологості рослина вижила та дозріла. У проаналізованому базиліці концентрація ефірної олії виявилася 72% при звичайних 57%, коли трава вирощується землі. Тобто під водою базилік вийшов ароматнішим.

Тоді підприємець за підтримки агрономічного відділення Пізиського університету розширив свій експеримент до створення підводної ферми. Так виник «Сад Немо». Метою дослідів, що проводяться на фермі, є вивчення можливостей альтернативної сільськогосподарської діяльності в зонах, непридатних для землеробства з причин клімату, відсутності прісної води або родючих ґрунтів. Той-таки лігурійський берег – це суцільні проблеми для сільгоспвиробників.

У «Саду Немо» розташовуються 6 величезних водонепроникних сфер, підвішених у воді на глибині 6-10 метрів, що дозволяє проникати сонцю і зберігає стабільну навколишню температуру, а також захищає від негоди на поверхні. Ці кокони наповнені повітрям та обладнані гідропонними системами.

Кожна сфера, укріплена ланцюгами та якорями, забезпечена платформою, на якій можуть перебувати пірначі, які обслуговують «грядки», під час роботи в цих куполах. Крім пірнальників, за підводними посадками постійно спостерігають відеокамери.

Біосфери розташовуються навколо центрального пристрою, який називають деревом життя. До нього сходяться всі необхідні функціонування структури кабелі. Пристрій повністю екологічний та автономний: освітлення, насоси та датчики живляться від вітряних генераторів та сонячних батарей, встановлених на поверхні.

У «Саду Немо» вирощуються базилік, помідори, баклажани, салат і проводяться досліди з десятками рослин з усього світу від мандарину до шоколадного дерева без поливу, яке замінюється конденсатом, і без ризику шкідників, які не здатні жити в такому середовищі. Біосфери забезпечують прискорене зростання: проростання та дозрівання у них відбувається швидше, ніж на землі.

«Звичайно, непередбачувана океанічна природа створює ризики для проекту. Ми повністю втрачали всі наші посадки чотири рази, але насправді це не так важливо, оскільки ми маємо відмінні темпи зростання. А, крім того, це рішення дозволяє уникати всіх ризиків посухи, стихії, пожеж або нальотів комах-шкідників, а також кліматичних змін», - пояснює Люка Гамберіні, який працює разом з батьком як віце-президент компанії Ocean Reef, яка займається цим підводним проектом. Група.

Згодом «Сад Немо» перетворився на свого роду штучний риф, де без загрози зміни екосистеми комфортно влаштувалися серед куполів найбільш обережні та полохливі жителі моря: восьминоги, скати, морські ковзани.

Враховуючи, що на сільське господарство припадає до 70% прісної води, що використовується у світі, можливо, в експерименті «Саду Немо» криється майбутня відповідь на посухи та голод.
Теги:   Італія помідори базилік Переглядів:   2863

Читайте також:

15.11

ЄБРР оголосив тендер на купівлю 880 електричних скутерів для кур'єрської служби "Укрпошти"

15.11

MUFG збільшив чистий прибуток на третину

15.11

Новий індустріальний парк з інвестиціями в будівництво 1 млрд грн буде створено у Вінниці