Молдавська ДРЕС знизить постачання електроенергії до правобережної Молдови

Ринки Енергетика 22.10.2022    18:26 Молдавська ДРЕС, розташована в Придністров'ї, знизить постачання електроенергії до правобережної Молдови, заявив президент Придністров'я Вадим Красносільський, виступаючи у Верховній раді невизнаної республіки у п'ятницю.

"З понеділка (24 жовтня) ми обмежимо постачання газу на Молдавську ДРЕС, внаслідок чого замість 70% (всіх енергопотреб Молдови – ІФ-У) залишиться 27% експорт. Далі йде листопад, всі прогнозні показники також у Москві є. Прогноз такий, якщо нам залишать у листопаді газ на рівні жовтня, то враховуючи опалювальний сезон і роботу промислових об'єктів, де ми також економитимемо. Так от, максимум на Молдову енергопакета становитиме 23%", - сказав Красносільський.

Оператор передачі електроенергії Moldelectrica у свою чергу заявив, що дефіцит електроенергії у правобережній Молдові в години пікового споживання становитиме до 80 МВт.год. У найближчі вихідні оператор не прогнозує дефіциту.

Компанія закликала центральну владу обмежити доступ споживачів до електроенергії, "для мінімізації ризиків дисбалансу електроенергетичної системи".

Досі Молдова отримувала 70% усієї необхідної їй електроенергії від Молдавської ДРЕС, ще 30% з України. Однак постачання з України було припинено після порушення роботи її енергетичної інфраструктури, а Молдавська ДРЕС стикається з проблемами при виробленні електроенергії у зв'язку з дефіцитом природного газу, що поставляється до Молдови "Газпромом". З жовтня російський газовий концерн на 30% скоротив постачання газу до Молдови, пояснивши це технічними проблемами, пов’язаними з обмеженням транзиту газу через Україну.

У ситуації, що склалася, Молдова уклала контракт на екстрені енергопостачання з Румунії. Він закінчується наприкінці жовтня.

Верховна рада Придністров'я у п'ятницю проголосувала за затвердження надзвичайного економічного становища через зниження поставок газу. Крім того, парламентарі ухвалили звернення до Держдуми РФ та Ради Федерації для вирішення газового питання.

У невизнаній республіці призупинили роботу найбільші підприємства - Молдавський металургійний завод, цементний Рибницький комбінат. У регіоні відкладено запуск опалювального сезону для населення з 21 до 24 жовтня.

Незважаючи на вжиті заходи, дефіцит газу, за прогнозами влади Придністров'я, до кінця місяця становитиме 15 млн. кубометрів.
Теги:   Молдова електроенергія ДРЕС Переглядів:   1246

Читайте також:

20.09

УЗА назвала десятку найбільших покупців української пшениці в серпні

20.09

АМКУ дозволив "ДК Київ Аулет" купити ТОВ "Трейд Солюшинз"

20.09

Новим главою Lloyd's of London стане Чарльз Роксбург