Фондові індекси найбільших країн АТР знижуються у п'ятницю

Ринки 16.12.2022    14:10 Фондові індекси найбільших країн Азіатсько-Тихоокеанського регіону знижуються під час торгів у п'ятницю після підвищення ставок світовими центральними банками.

Цього тижня увагу інвесторів було прикуто до останніх у поточному році засідань центробанків світу, включно з ФРС, ЄЦБ і Банком Англії.

У середу Федрезерв підвищив ключову ставку на 50 базисних пунктів, а в четвер слідом за ним європейський і британський регулятори ухвалили рішення підвищити вартість запозичення грошових коштів аналогічним кроком. Усі три ЦБ хоч і сповільнили темпи посилення монетарної політики порівняно з 75 б.п. на попередніх засіданнях, але їхні керівники вказали на можливе подальше підвищення ставок для боротьби з високою інфляцією.

Крім того, цього тижня відсоткові ставки також було підвищено в Гонконзі, Норвегії та Швейцарії. Ринки побоюються, що зростання ставок може загальмувати економічне зростання і призвести до глобальної рецесії.

Китайський індекс Shanghai Composite до 7:21 кск опустився на 0,36%, гонконгський Hang Seng - на 0,04%.

До числа лідерів зниження котирувань на Гонконгській фондовій біржі входять акції виробників напівпровідникових компонентів Techtronic Industries Co. Ltd. (-2,4%) і Semiconductor Manufacturing International Corp. (-1,7%). Папери цих компаній дешевшають після появи новини, що влада США внесла 36 компаній, включно з кількома виробниками чипів та електронних схем, до чорного списку, обмеживши їхній доступ до американських технологій. Акції Cambricon Technologies Corp., що увійшла до цього списку, в Шанхаї втрачають у ціні 3%.

Значення японського Nikkei 225 до 7:27 кск зменшилося на 1,9%.

У тому числі знижується ціна акцій ритейлера одягу Fast Retailing Co. Ltd. (-4,5%), який оголосив про спліт акцій у розрахунку 3 до 1, виробників напівпровідникової продукції Tokyo Electron Ltd. (-4,4%) і Advantest Corp. (-3,6%) і виробника промислового обладнання Hitachi Zosen Corp. (-3,5%).

Папери розробника ПЗ Cybozu Inc. підскочили в ціні на 15,9% після того, як компанія поліпшила прогноз на 2022 рік.

Значення південнокорейського індексу Kospi до 7:32 кск опустилося на 0,5%.

Котирування паперів одного з найбільших у світі виробників чипів і електроніки Samsung Electronics Co. знизилися на 0,1%, автовиробника Hyundai Motor - на 0,3%.

Акції суднобудівної Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering Co. дешевшають на 0,8%. Південнокорейські ЗМІ повідомили, що найбільший акціонер компанії - банк Korea Development Bank, близький до продажу контрольного пакета акцій Daewoo Shipbuilding (49,3%) промисловому конгломерату Hanwha Group.

Австралійський індекс S&P/ASX 200 зменшився на 0,8%.

Акції найбільшої у світі гірничодобувної компанії BHP подешевшали на 0,6%, нафтовидобувної Santos Ltd. - на 0,2%.
Теги:   АТР фондові індекси Переглядів:   234

Читайте також:

19.09

Естонія планує інвестувати в оборону 6,4 млрд євро

19.09

Кількість збанкрутілих компаній у ЄС у другому кварталі 2024 року збільшилася на 3,1%

19.09

ФРН планує виділити ще 400 млн євро на закупівлю зброї для України