Фондові індекси АТР змінилися різноспрямовано, японський індикатор продовжив зниження

Ринки 21.12.2022    16:14 Фондові індекси Азіатсько-Тихоокеанського регіону (АТР) змінилися різноспрямовано за підсумками торгів у середу, японський індикатор продовжив зниження.

Напередодні Банк Японії несподівано розширив межі коридору, в яких може коливатися прибутковість десятирічних держпаперів - до плюс/мінус 0,5% з плюс/мінус 0,25%. Це призвело до стрибка прибутковостей держоблігацій і зміцнення ієни, а також до падіння японського ринку акцій.

У середу процентна ставка десятирічних бондів Японії підскочила до 0,48%, оновивши максимум з 2015 року, а японський фондовий індекс Nikkei 225 втратив 0,7% за підсумками торгів.

Рішення Банку Японії може бути першим кроком до відходу від багаторічної ультрам'якої грошово-кредитної політики, заявив професор Колумбійського університету та один із потенційних наступників Харухіко Курода на посаді глави японського ЦБ Такатосі Іто.

Тим часом Курода, який залишить свій пост у квітні 2023 року, не вважає розширення допустимого коридору коливання прибутковості держпаперів кроком до нормалізації монетарної політики, заявив він в інтерв'ю агентству Bloomberg.

Акції японських банків, однак, зросли на очікуваннях збільшення ставок: вартість паперів Mitsubishi UFJ у середу піднялася на 3,9%, Sumitomo Mitsui - на 4,1%, Mizuho Financial - на 2,2%.

Акції Toyota Motor подешевшали на 2,1%, Honda Motor - на 2,6%, Sony Group - на 1,6%, Canon Inc. - на 2,6%.

Також упали котирування акцій японських IT-компаній: Tokyo Electron (-1,5%), Keyence (-2,5%), Renesas Electronics (-1,9%).

Гонконгський індекс Hang Seng додав 0,3% за підсумками торгів, китайський Shanghai Composite - втратив 0,2%.

Гонконг зафіксував рекордний профіцит рахунку поточних операцій у третьому кварталі 2022 року, свідчать опубліковані в середу офіційні дані. Профіцит становив 115,8 млрд гонконгських доларів ($14,9 млрд) порівняно з 91 млрд доларів за той самий період попереднього року.

Пом'якшення карантинних обмежень у Китаї сприяє зростанню оптимізму трейдерів щодо довгострокових перспектив економіки КНР, однак тривале збільшення захворюваності на COVID-19 затьмарює найближчі перспективи.

Напередодні агентство Bloomberg повідомляло, що німецький автовиробник Volkswagen був змушений збільшити тривалість змін для співробітників підприємства в китайському Фошані, щоб уникнути скорочення виробництва через зростання захворюваності на COVID-19 серед працівників.

Акції Great Wall Motor подорожчали на 1,4% за підсумками торгів у Гонконзі та подешевшали на 1,8% у Шанхаї.

Вартість паперів виробника алкоголю Kweichow Moutai в Шанхаї піднялася на 1,4%.

Котирування акцій компаній сфери ВДЕ Longi Green Energy і Sungrow Power подешевшали на 2,5% і 1,7%.

Австралійський індекс S&P/ASX 200 у середу зріс на 1,3%, південнокорейський KOSPI втратив 0,2%.

В Австралії подорожчали акції сировинних компаній, зокрема BHP Group (+2,4%), Fortescue Metals (+3%), Newcrest Mining (+6,5%), а також Woodside Energy (+2,7%).

Вартість паперів південнокорейської Samsung Electronics опустилася в ціні на 1%, Hyundai Motor - на 0,6%.
Теги:   АТР фондові індекси Переглядів:   273

Читайте також:

19.09

Естонія планує інвестувати в оборону 6,4 млрд євро

19.09

Кількість збанкрутілих компаній у ЄС у другому кварталі 2024 року збільшилася на 3,1%

19.09

ФРН планує виділити ще 400 млн євро на закупівлю зброї для України