Фондові індекси Європи піднімаються в п'ятницю

Ринки 14.04.2023    21:39 Європейські фондові індекси піднімаються в п'ятницю завдяки зростаючим очікуванням швидкого завершення циклу посилення грошово-кредитної політики найбільшими світовими центробанками.

"Апетит до ризику повернувся на ринки в останні 24 години завдяки статданим зі США, які підтримали думку про те, що Федеральна резервна система (ФРС) може скоро закінчити підйом ставки", - йдеться в огляді аналітиків Deutsche Bank.

Зведений індекс найбільших компаній регіону Stoxx Europe 600 за даними на 12:25 кв. м. у п'ятницю піднявся на 0,34% і становив 465,8 пункту. Індикатор завершує в плюсі четвертий тиждень поспіль, що стане найтривалішим періодом зростання з початку грудня минулого року.

Французький фондовий індекс CAC 40 піднявся на 0,17%, оновивши рекорд. Британський FTSE 100 додає 0,22%, німецький DAX - 0,28%, італійський FTSE MIB - 0,37%, іспанський IBEX 35 - 0,13%.

Темпи підвищення цін виробників у США в березні сповільнилися до 2,7% у річному вираженні порівняно з 4,9% у лютому і були мінімальними із січня 2021 року, повідомило в четвер міністерство праці країни. Консенсус-прогноз експертів, який наводить Trading Economics, передбачав підйом на 3%. Порівняно з попереднім місяцем ціни виробників знизилися в березні на 0,5% - це найістотніше падіння з квітня 2020 року.

Зростання індексу оптових цін у Німеччині минулого місяця сповільнилося до 2% у річному вираженні - мінімуму із січня 2021 року, порівняно з 8,9% у лютому, свідчать опубліковані в п'ятницю дані Федерального статистичного управління країни (Destatis).

Статдані з Франції та Іспанії також свідчать про ослаблення інфляції. Так, у Франції зростання споживчих цін, гармонізованих зі стандартами Євросоюзу, в березні сповільнилося до 6,7% у річному вираженні з 7,3% у лютому, в Іспанії - до 3,1% з 6%. Березнева інфляція в Іспанії була мінімальною з липня 2021 року.

Французький ринок продовжує зростати слідом за котируваннями акцій виробників товарів класу "люкс". Папери LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SA додають у ціні 0,6%, Hermes International - 1,1%.

Продажі модного будинку Hermes у першому кварталі зросли на 23%, до 3,38 млрд євро, повідомила компанія в п'ятницю. Експерти, опитані FactSet, у середньому прогнозували цей показник на рівні 3,17 млрд євро.

Hermes зазначила, що збільшенню продажів сприяло зростання попиту в Китаї в період свят з нагоди Нового року за місячним календарем, відкриття магазинів у КНР і США, а також підвищення туристичної активності в Європі.

Акції французького виробника залізничних складів Alstom SA подешевшали на 3%. Компанія повідомила в п'ятницю, що її головний фінансовий директор Лоран Мартінес залишить свій пост наприкінці липня. Мартінес обійме посаду CFO телекомунікаційної компанії Orange SA.

Папери Orange втрачають у ціні 0,4%.

Вартість акцій нідерландського виробника навігаційних систем TomTom NV підскочила на 7,8% під час торгів. Компанія повернулася на прибутковий рівень у першому кварталі, а її виручка збільшилася на 10%. Крім того, TomTom підтвердила прогноз виручки на весь 2023 рік.

Ціна паперів британської Dechra Pharmaceuticals Plc злетіла на 36%. Компанія, що випускає ветеринарні препарати, повідомила, що отримала пропозицію про купівлю за 4,6 млрд фунтів стерлінгів від шведського фонду прямих інвестицій і веде з ним переговори.

Акції британського ритейлера Superdry подешевшали на 19%. Компанія, що володіє мережею магазинів одягу, відкликала прогноз прибутку на поточний фінансовий рік, зазначивши складне операційне середовище, а також оголосила про намір розмістити акції, щоб зміцнити баланс. Продажі весняно-літньої колекції Superdry не виправдали очікувань, заявила компанія.
Теги:   Європа фондові індекси Переглядів:   303

Читайте також:

19.09

Кількість збанкрутілих компаній у ЄС у другому кварталі 2024 року збільшилася на 3,1%

19.09

ФРН планує виділити ще 400 млн євро на закупівлю зброї для України

19.09

Американський виробник пластикових контейнерів оголосив про банкрутство