Ринки акцій Європи знижуються на тлі слабкої активності торгів напередодні вихідних

Ринки 22.12.2023    16:28 Ринки акцій найбільших країн Західної Європи в основному знижуються в п'ятницю на тлі слабкої активності торгів напередодні довгих вихідних.

Біржі Великої Британії закриються 22 грудня раніше, ніж зазвичай, а в понеділок усі європейські ринки будуть закриті з нагоди Різдва.

Зведений індекс найбільших європейських компаній Stoxx Europe 600 за даними на 12:00 кв. в п'ятницю додав 0,01% і становив 477,01 пункту.

Британський FTSE 100 збільшився до цього часу на 0,11%, французький CAC 40 - на 0,04%, італійський FTSE MIB - на 0,01%, німецький DAX опустився на 0,04%, іспанський IBEX 35 - на 0,03%.

Увагу трейдерів у п'ятницю спрямовано на звіт про доходи і витрати населення США за листопад, що містить дані про динаміку ключового показника інфляції (індекс PCE), який відстежує Федеральна резервна система.

Консенсус-прогноз експертів, який наводить Trading Economics, передбачає уповільнення темпів зростання індексу PCE минулого місяця до 2,8% у річному вираженні з 3% у жовтні, індикатора базової інфляції PCE Core - до 3,3% з 3,5%.

Статдані з Великої Британії, опубліковані в п'ятницю, показали максимальний із січня стрибок роздрібних продажів у країні в листопаді.

Показник збільшився на 1,3% порівняно з попереднім місяцем, повідомило Національне статистичне управління (ONS) Британії. Аналітики в середньому прогнозували менш істотне підвищення - на 0,4%, за даними Trading Economics.

Інший звіт ONS показав, що економіка Великої Британії в третьому кварталі поточного року скоротилася на 0,1% порівняно з попередніми трьома місяцями. Остаточні дані були переглянуті з пониженням: попередньо повідомлялося, що обсяг британського ВВП у третьому кварталі не змінився. Оцінку за другий квартал також було переглянуто в гірший бік: обсяг ВВП не змінився, тоді як раніше повідомлялося про його підвищення на 0,2%.

Оцінку зростання економіки Іспанії в липні-вересні було підтверджено статистичним інститутом INE на рівні 0,3% у поквартальному вираженні.

Французьке національне статистичне управління Insee повідомило про підвищення індексу споживчої довіри в країні, який воно розраховує в грудні, до максимальних із березня минулого року 89 пунктів із 88 пунктів у листопаді.

Котирування акцій європейських виробників спортивних товарів різко падають у п'ятницю на тлі обережних прогнозів американської Nike Inc.

Головний фінансовий директор Nike Метью Френд заявив напередодні, що в компанії бачать сигнали "більш обережної поведінки споживачів по всьому світу в невизначеному макроекономічному середовищі". Американська компанія також оголосила про намір домогтися економії на витратах у розмірі $2 млрд за три роки.

Акції Adidas AG подешевшали під час торгів на 6%, Puma SE - на 5,8%, онлайн-рітейлера одягу Zalando - також на 5,8%.

Ціна паперів Prosus NV в Амстердамі впала на 19% слідом за падінням вартості акцій китайської Tencent на інформації про те, що влада КНР має намір посилити правила для ринку онлайн-ігор. Prosus володіє 20%-ю часткою Tencent.

Вартість акцій британського страховика Prudential опустилася на 1,9%. Напередодні компанія схвалила залучення додаткового капіталу в розмірі $351 млн її китайським підрозділом.

Капіталізація Harbour Energy Plc зросла на 3,
Теги:   Європа акція Переглядів:   204

Читайте також:

05.10

THW передала Запорізькій області три потужні генератори

04.10

StandardAero провела IPO на $1,44 млрд за ціною вище оголошеного діапазону

04.10

Доля Ковлар Груп на ринку вогнезахисту України у 2024 році складає 60%