Бізнес у I кв став оптимістичнішим в оцінках свого розвитку в найближчий рік - опитування

Ринки 21.04.2024    18:45 Бізнес четвертий квартал поспіль залишається оптимістичним щодо зростання ділової активності в наступні 12 місяців: індекс ділових очікувань (ІДО) у першому кварталі 2024 року підвищився до 103% зі 101,6% у попередньому кварталі, повідомив Національний банк України (НБУ).

"Незважаючи на безпекові ризики та логістичні труднощі, зокрема з перетином кордону, респонденти прогнозували помірне зростання обсягів виробництва товарів і послуг, а також були позитивно налаштовані щодо розвитку власних підприємств. Тривало поліпшення інфляційних очікувань, проте курсові очікування незначно погіршилися", - зазначив НБУ в пресрелізі.

Зокрема, учасники опитування продовжили позитивно оцінювати свій майбутній фінансово-економічний стан, мали оптимістичні очікування щодо майбутніх обсягів реалізації власної продукції та інвестиційних видатків на машини, обладнання та інвентар, інформує регулятор.

Згідно з опитуванням, ключовим стримувальним фактором для розвитку підприємств залишаються воєнні дії та їхні наслідки, водночас істотно посилився вплив браку кваліфікованих працівників.

Як свідчать отримані дані, бізнес четвертий квартал поспіль очікував зростання обсягів виробництва товарів і послуг в Україні в наступні 12 місяців, проте незначно погіршив свій прогноз: баланс відповідей у I кварталі 2024 року становив 8,5% порівняно з 15,2% у IV кварталі минулого року.

"Зростання прогнозували підприємства всіх видів економічної діяльності (далі - ЗЕД), окрім добувної промисловості, а також більшості областей незалежно від розміру за числом працівників і напрямів діяльності", - зазначив Нацбанк.

За його інформацією, шостий квартал поспіль триває поліпшення інфляційних очікувань: у I кварталі 2024 року очікувана в найближчі 12 місяців річна інфляція становила 11,0% порівняно з 11,3% у попередньому кварталі.

Зазначається, що близько половини опитаних бізнесменів (48,4%) очікували інфляцію не вищу за 10,0%, а 17,3% респондентів - що впродовж наступних чотирьох кварталів вона коливатиметься в межах 10,1%-12,5%.

Воєнні дії залишаються найвагомішим проінфляційним фактором для переважної більшості респондентів - 82,8%, водночас із цим зберігається істотний вплив фактора "витрати на виробництво" - 65,8% та посилився вплив курсового фактора - на 7,3 відсоткових пунктів (п.п.) до попереднього кварталу, до 59,5%.

Що стосується безпосередньо курсових очікувань, то бізнес очікує середнє значення обмінного курсу через 12 місяців на рівні 40,44 грн/$1, тоді як в останньому кварталі 2023 року - 40,06 грн/$1.

Частка респондентів, які прогнозують, що обмінний курс гривні в наступні чотири квартали не перевищить 40,00 грн/$1, скоротилася з 55,4% до 46,0%, свідчать результати опитування.

Регулятор зазначає, що поточний фінансово-економічний стан підприємств усе ще слабкий, проте бізнес поліпшив оцінки за перший квартал цього року: баланс відповідей становив "мінус" 1,4% порівняно з "мінус" 5,6% у IV кварталі 2023 року.

Респонденти третій квартал поспіль погіршують оцінки щодо фінансово-економічного стану власних підприємств у наступні 12 місяців, хоча вони й зберігають позитивну динаміку: баланс відповідей становив 3,7% проти 4,1% у IV кварталі.

"Найоптимістичніші оцінки надали підприємства добувної промисловості та будівництва - баланси відповідей 15,9% і 15,8% відповідно", - зазначає Нацбанк.

Згідно з опитуванням, бізнес прогнозував збільшення обсягів реалізації продукції, аналогічно попередньому періоду: баланс відповідей зберігся на рівні 10,6%, водночас дещо погіршив очікування щодо реалізації своїх товарів і послуг на зовнішньому ринку: баланс відповідей знизився з 9,7% до 6,8%.

Зростання загальних обсягів реалізації продукції очікують представники більшості ЗЕД, але найсильніше - у будівництві, сільському господарстві та видобувній промисловості (баланс відповідей 21,1%, 16,0% і 13,6% відповідно), вказав центробанк.

Зазначається, що найбільше підвищення обсягів реалізації на зовнішньому ринку очікують підприємства видобувної, переробної промисловості, торгівлі, а також транспорту і зв'язку.

За інформацією центробанку, респонденти зберегли позитивні оцінки щодо зміни рівня інвестиційних витрат на машини, устаткування та інвентар: баланс відповідей становив 8,3%, тоді як у IV кварталі 2023 року - 6,6%. Разом з тим, значно пом'якшилися песимістичні оцінки інвестиційних витрат на будівельні роботи: баланс відповідей "мінус" 1,5%, порівняно з "мінус" 6,9% у IV кварталі.

Підприємства, що залучають іноземні інвестиції, й надалі очікують збільшення їхніх обсягів у наступні 12 місяців: баланс відповідей - 16,1% (у IV кварталі - 11,3%). Уточнюється, що найвищі очікування мали підприємства енерго- та водопостачання, їхній баланс відповідей становив 62,5%.

Загалом частка респондентів, які протягом наступних чотирьох кварталів планують залучати іноземні інвестиції, збільшилася до 22,8% з 20,7% у попередньому опитуванні.

Прогнози бізнесу щодо зміни кількості працівників на своїх підприємствах залишаються негативними, хоча баланс відповідей і незначно покращився: на 0,2 п.п. до четвертого кварталу 2023 року - до "мінус" 6,3%.

Найбільш песимістичні прогнози щодо кадрової ситуації надали респонденти видобувної промисловості, будівництва, а також енерго- і водопостачання (баланси відповідей "мінус" 20,5%, "мінус" 20,0% і "мінус" 16,7% відповідно).

Водночас респонденти підприємств торгівлі четвертий квартал поспіль прогнозували збільшення кількості працівників.

Очікування бізнесу щодо зростання витрат на оплату праці одного найманого працівника посилилися: баланс відповідей становив 62,6% порівняно з 57,9% у IV кварталі.

"На тлі незмінних очікувань підприємств щодо потреби в позикових коштах найближчим часом частка респондентів, які планують брати банківські кредити, дещо знизилася та становила 34,9% (у IV кварталі - 36,0%)", - ідеться в релізі НБУ.

Позичальники традиційно віддають перевагу кредитам у гривні - 81,1% (у IV кварталі - 80,3%).

Основними перешкодами для залучення нових кредитів респонденти назвали високі ставки - 49,5% відповідей. Крім цього, посилився вплив чинників "наявність інших джерел фінансування" і "невпевненість у здатності підприємства вчасно виконувати боргові зобов'язання" - на 1.9 п. п. до 42,1% і на 2.2 п. п. до 24,1% відповідно.

Частка компаній, які планують залучати кошти за кордоном, знизилася на 0,1 п.п. і становила 7,7%.
Теги:   бізнес Переглядів:   200

Читайте також:

25.09

Зеленський і Стубб обговорили оборонне співробітництво та виробництво дронів

25.09

Світові поставки ПК та планшетів зростуть на 2,6% - прогноз

25.09

Novus випустив облігації на 400 млн грн