Ціни на продовольчу пшеницю будуть рекордними - ВАР

Агро Ринки 08.05.2024    15:29 Скорочення виробництва пшениці в Україні та світі, а також зменшення запасів зернової стануть вагомими факторами рекордного зростання цін на продовольче зерно в новому сезоні, погода може стати вирішальним фактором, що підтримуватиме тренд до зростання, повідомили в аналітичному кооперативі «Пуск», створеному в рамках Всеукраїнської аграрної ради (ВАР).

«Пропозиція пшениці значно зменшиться в новому сезоні. В Україні запаси зернової не перевищують 5 млн тонн, тоді як торік у цей час вони становили 8 млн тонн. За першими оцінками, виробництво української пшениці поточного року не перевищить 19-20 млн тонн проти 23 млн тонн, які зібрали торік. Відповідно на експорт Україна зможе поставити в новому сезоні не більше 13-14 млн тонн зернової", - зазначили аналітики.

На їхню думку, зниження запасів і виробництва пшениці скоротять її експортний потенціал наступного сезону на 2-3 млн тонн.

«Це об'єктивні чинники для того, що пшениця буде дорожчою в новому сезоні. Ціни на рівні $200-210 за тонну продовольчої пшениці - це мінімум, який побачимо вже восени-взимку. Погодні ризики додатково підштовхуватимуть і біржу, і трейдерів", - прогнозують експерти.

Аналітики також відзначили зростання попиту та ціни на продовольчу пшеницю, оскільки покупці акумулюють запаси. Ще одним фактором, що сприяє активізації торгівлі українською пшеницею, вони назвали здешевлення логістики.

«Останнім часом ціна фрахту щотижня втрачає $2-4 за тонну. Це позитивно відбивається на цінах на пшеницю на ринку СРТ. За рахунок цього ми бачимо збільшення торгівлі зерном. Нагадаю, що травень-червень часто вирізняються знижувальними тенденціями на фізичному ринку, особливо на базисі СРТ. Але на новий сезон, як уже зазначалося, продовольча пшениця може досягти рекордних цінових позначок, що відбудеться не раніше вересня", - резюмували в “Пуску”.
Теги:   пшениця Переглядів:   102

Читайте також:

30.05

KSG Agro скоротив чистий прибуток на 37%

30.05

«Нібулон» розпочинає масштабну модернізацію своїх елеваторів

29.05

"Кернел" збільшив чистий прибуток на 47%