ЄБРР підтвердив прогноз зростання ВВП України на 3%

Ринки Банки 15.05.2024    15:52 Зростання валового внутрішнього продукту України цьогоріч сповільниться до 3% з 5,3% торік, проте наступного року прискориться до 6%, повідомляється в оновленому регіональному економічному звіті ЄБРР, оприлюдненому в середу.

"Не дивлячись на збільшення ВВП України у 2023 році, якому сприяв рекордний урожай, пошкодження електроенергетичної інфраструктури внаслідок нещодавніх обстрілів є одним із чинників, що, скоріш за все, обмежать подальше зростання у 2024 році", - зазначив банк, наголошуючи також на ризиках пошкоджень портової інфраструктури.

Він зазначив, що прогноз для України збігається із загальним прогнозом на 2024 рік для регіонів, у яких працює ЄБРР (Центральна і Східна Європа, Центральна Азія та Південне і Східне Середземномор'я).

"Регіональний темп зростання прискорився цього року порівняно з 2,5% у 2023 році, незважаючи на виклики, спричинені глобальною геополітичною напруженістю, зокрема, збільшення торговельних обмежень. У 2025 році в регіонах ЄБРР прогнозується подальше зростання на рівні 3,6%", - вказується у звіті.

Банк зазначає, що зростанню української економіки у 2023 році сприяли не лише рекордні врожаї, а й збільшення оборонних витрат, що підтримало внутрішній попит, але при цьому чистий експорт продовжував зменшуватися. Серед інших позитивних чинників він вказав успішне відновлення електропостачання після російських обстрілів цивільної інфраструктури взимку торік, а також стійкість та адаптивність українського бізнесу.

Як зазначено в документі, додатковим стабілізувальним чинником у 2023 році було вчасне надходження зовнішнього фінансування, що дало змогу утримувати інфляцію на цільовому рівні близько 5%. Завдяки цим надходженням офіційні міжнародні резерви країни збільшилися до рекордного рівня, але рівень державного боргу також зріс майже до 90% ВВП.

"Однак у 2024 році з'явилися нові виклики, зокрема, через перспективу затяжної війни на виснаження та невизначеності в отриманні зовнішнього фінансування, що тривала впродовж кількох місяців. Обмежений внутрішній попит, дефіцит робочої сили та недостатній обсяг інвестицій також є факторами, що негативно впливають на темп зростання", - констатував ЄБРР.

Водночас він вказує, що значним позитивним фактором стало відкриття нового прибережного чорноморського експортного коридору. Це дало змогу частково зменшити невизначеність щодо безпеки використання Чорного моря для експорту не лише зернових, а й продукції металургійної та гірничодобувної промисловості, які постраждали найбільше за останні два роки.

У звіті також наголошується на різкому зростанні прямих іноземних інвестицій (ПІІ) з України до країн Європи, що розвивається, 2022 року з низького рівня до цього, яке відбулося через прибуття кваліфікованих працівників з України до сусідніх країн, при цьому рушійною силою ПІІ є програмне забезпечення та ІТ-послуги.

Загалом у звіті ЄБРР, який отримав підзаголовок "Приборкання інфляції", йдеться про зменшення інфляційного тиску в регіонах діяльності банку порівняно з минулим роком, у якому спостерігався економічний спад через підвищення цін на енергоносії внаслідок війни в Україні та післявоєнного відновлення.

У звіті описано, як геополітична напруженість впливає на країни операцій ЄБРР, призводячи до швидкої фрагментації торгівлі та збільшення оборонних видатків, а відтак, зменшення так званого "мирного дивіденду" - економічного зиску від зменшення оборонних видатків та реінвестування вивільнених у такий спосіб коштів у цивільну економіку. Хоча загалом у регіонах банку прогнозується подальше зростання, оновлений прогноз є нижчим на 0,2 відсоткового пункту (в.п.) порівняно з минулорічним вересневим прогнозом.

Унаслідок зниження цін на енергоносії та харчові продукти після різкого підйому у 2022 році, інфляція в регіонах ЄБРР впала до в середньому 6,3% у березні 2024 року з пікового рівня 17,5% у жовтні 2022 року. Хоча це падіння відбулося швидше, ніж очікувалося рік тому, інфляція все ще на 2 п.п. перевищує доковідний рівень. Це відповідає трендам у розвинених економіках, у яких інфляція теж знизилася, але досі перевищує цільові показники центробанків. У прогнозі також наголошується на більш повільному темпі зменшення інфляції в країнах ЄБРР з більш високими рівнями бюджетного дефіциту та більш слабкими макроекономічними рамками.

У звіті банк покращив оцінку зростання ВВП Росії у 2024 році з 1% до 2,5%, але очікує його уповільнення до 1,5% наступного року.

Для Польщі прогноз на цей рік поліпшено на 0,2 п.п. - до 2,9% із прискоренням до 3,5% наступного року, для Туреччини його, навпаки, знижено на 0,3 п.п. цього року - до 2,7% із прискоренням до 3% наступного року.
Теги:   ввп ЄБРР Переглядів:   145

Читайте також:

16.09

У Румунії стався землетрус, його відчули в Болгарії, Молдові та Україні

16.09

Обсяг товарної продукції Київського картонно-паперового комбінату у січні-серпні становив понад 5 млрд грн

16.09

Український агрохолдинг «Прометей» скорочує співробітників і закриває частину елеваторів