New Shepard здійснив успішний суборбітальний комерційний політ з екіпажем

Ринки Технології 20.05.2024    23:49 Американський багаторазовий корабель New Shepard у неділю здійснив успішний суборбітальний комерційний політ з екіпажем у складі шести космічних туристів, повідомила компанія-розробник Blue Origin.

Спусковий апарат із використанням парашутної системи здійснив м'яку посадку в районі стартового майданчика.

Запуск ракети з кораблем New Shepard у рамках місії NS-25 було здійснено в рамках місії NS-25 о 10:35 за часом Східного узбережжя США (16:35 за Києвом) зі стартового майданчика Corn Ranch біля міста Ван-Хорн на заході штату Техас.

До складу екіпажу входили американський підприємець Мейсон Енджел, засновник французької броварні Brasserie Mont Blanc Сільвен Хірон, програміст Кеннет Хесс, пенсіонерка Керол Шаллер, пілот Гопі Тотакура, а також колишній капітан ВПС США 90-річний Ед Дуайт.

Весь політ тривав близько 11 хвилин. Після вертикального розгону тривалістю 110 секунд від носія відокремився спусковий апарат, який продовжив за інерцією набирати висоту до приблизно 105 км, тобто трохи вище лінії Кармана.

Лінія Кармана - висота над рівнем моря, яку умовно приймають за межу між атмосферою Землі та космосом. Відповідно до визначення Міжнародної авіаційної федерації (ФАІ), лінія розташована на висоті 100 км. У зв'язку з цим пасажири капсули можуть претендувати на звання астронавта, не здійснюючи при цьому орбітального польоту.

Загалом капсула з космічними туристами пробула на найвищій точці польоту близько трьох хвилин.

Перший ступінь ракети після відділення здійснив керовану вертикальну посадку за допомогою маршового двигуна в районі стартового майданчика.

За час існування програми New Shepard тепер уже здійснено сім успішних суборбітальних місій з екіпажем. Загалом 37 осіб побували на межі між атмосферою Землі та космосом і повернулися назад на Землю.

Глава Blue Origin мільярдер Джефф Безос, який є також засновником компанії Amazon, сам особисто одним із перших злітав на кораблі New Shepard у суборбітальний політ 20 липня 2021 року. Система, розробку якої було розпочато 2006 року, названа на честь Алана Шепарда - першого американського астронавта, який здійснив суборбітальний політ 5 травня 1961 року.

Вартість польоту для космічних туристів на New Shepard наразі оцінюють у $500 тис.
Теги:   New Shepard екіпаж космічний турист Переглядів:   205

Читайте також:

18.09

Італія передасть Україні систему SAMP/T

18.09

Литва планує передати Україні ще 40-50 млн євро допомоги

18.09

Жидачівський ЦПК знизив обсяг виробництва на 17,6%