Британська розвідка: Експорт зерна з України є критично важливим для глобальної продовольчої безпеки

Агро Ринки 22.05.2024    21:34 У квітні 2024 року Україна експортувала найбільший обсяг зерна та олійних культур з початку війни - 6,6 млн тонн, пише Міністерство оборони Великої Британії з посиланням на дані розвідки.

"Це демонструє здатність України здійснювати експорт в односторонньому порядку через свій морський коридор у Чорному морі. Пропускна спроможність чорноморських портів майже напевно досягла місячного обсягу експорту, що перевищує будь-який інший період конфлікту, в тому числі досягнутий в рамках Чорноморської зернової ініціативи. Приблизно 5,2 млн тонн із загального експорту зерна та олійних культур у квітні 2024 року було відправлено з чорноморських портів України, порівняно з піком у 4,2 млн тонн за Чорноморською зерновою ініціативою в жовтні 2022 року", - зазначено в повідомленні у Twitter.

Зазначається, що морський коридор України з моменту його запуску в серпні 2023 року дав змогу здійснити близько 1600 транзитних перевезень суден і експортувати загалом 45 мільйонів тонн вантажів. Більшу частину цього обсягу склав експорт сільськогосподарської продукції, обсяг якого склав понад 30 мільйонів тонн за 9 місяців. Решта - це переважно залізна руда і сталева продукція, яку раніше під час Чорноморської зернової ініціативи не можна було експортувати морем. Загалом, це сприятиме відновленню економіки України 2024 року, вважають аналітики.

"Судноплавство з України, найімовірніше, має життєво важливе значення для глобальної продовольчої безпеки: експорт зерна з України, імовірно, становитиме близько 9,7% світового експорту зерна в період із липня 2023 року по червень 2024 року. Хоча експорт сільськогосподарської продукції майже напевно залежить від чорноморських портів, на які припадає близько 78% обсягу, інші маршрути продовжують використовуватися. Україна продовжує експортувати зернові та олійні культури через річку Дунай в обсязі приблизно 15%, залізничним транспортом - приблизно 6% і автомобільним транспортом - менше ніж 1%", - наголосили в міністерстві.
Теги:   зерно експорт продовольча безпека Переглядів:   175

Читайте також:

16.09

«Західний Буг» побудує переробний комплекс із переробки на борошно пшениці м'яких і жорстких сортів

16.09

У держбюджеті України на 2025 рік передбачено понад 5 млрд грн на аграрну галузь

15.09

"ТАС Агро" відведе 22 тис. га під озиму пшеницю врожаю-2025