ВАКС конфіскував майже 2 млрд грн у компанії "Royal Pay Europe"

Ринки 01.06.2024    13:07

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) України задовольнив позов Міністерства юстиції про стягнення в дохід держави активів ТОВ "Роял Пей" у вигляді цінних паперів і грошових коштів, повідомляє ВАКС.

"Сьогодні, 31 травня, колегія суддів Вищого антикорупційного суду частково задовольнила позовну заяву Міністерства юстиції України до Товариства з обмеженою відповідальністю Royal Pay Europe та застосувала до нього санкцію, передбачену пунктом 1-1 ч. 1 ст. 4 Закону України "Роял Пей". 1 ст. 4 Закону України "Про санкції", - ідеться в заяві суду в п'ятницю ввечері в телеграм-каналі.

Як зазначається, у дохід держави ВАКС стягнув грошові кошти в розмірі 53 млн грн, EUR54,3 тис. євро і $3,49 млн, а також "військові" облігації внутрішньої держпозики 1,753 млрд грн.

"Апеляційна скарга на рішення Вищого антикорупційного суду може бути подана учасником справи та/або його представником до Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду протягом п'яти днів із дня оголошення рішення суду", - зазначили у пресслужбі суду.

Як повідомлялося, президент України Володимир Зеленський 12 січня 2023 року своїм указом увів у дію санкції щодо ТОВ "Роял Пей Юроп" (SIA Royal Pay Europe) (Латвія, м.Рига). Згідно з інформацією на сайті Royal Pay, це бренд, який об'єднує групу компаній, що надають широкий спектр послуг у сфері електронної комерції, зокрема, послуги з обробки електронних платежів; ефективні комплаєнс системи та оптимізацію фінансових рішень.

"Zn.ua" на початку жовтня 2022 року опублікувало закритий документ НБУ банкам, у якому регулятор повідомив про отримання від правоохоронних органів інформації щодо здійснення ними заходів із розслідування фактів виведення безготівкових активів за межі України з метою маскування джерел походження грошових коштів і майна, вчинення фінансових операцій із резидентами РФ.

"За вищезазначеною інформацією керівник та кінцевий бенефіціарний власник SIA Royal Pay Europe (Латвія) Кондратенко Сергій є громадянином держави, що здійснила збройну агресію проти України, а подвійне громадянство і компанію з реєстрацією в Латвії використовує для обходу міжнародних санкцій і фінансування держави, що здійснила збройну агресію проти України, легалізації (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом від незаконної організації грального бізнесу на території України і РФ", - наголошував Нацбанк.

Наприкінці червня 2023 року ДБР повідомило про арешт і передачу в управління АРМА 1,9 млрд грн із рахунків "Роял Пей Юроп", яка, за інформацією правоохоронців, пов'язана з російським букмекером 1XBET. Передача відбулася за результатами розслідування ДБР фактів заволодіння грошовими коштами, виділеними іноземними банками одній з українських комерційних банківських установ на загальну суму понад EUR30 млн, уточнювало відомство.

"Фактичним бенефіціарним власником компанії є громадянин країни-агресора, пов'язаний із російським букмекером 1XBET. Проти нього також введено санкції згідно з рішенням РНБО...", - зазначило ДБР.

Зрештою, 25 грудня 2023 року Мін'юст подав до ВАКС позов про застосування санкції у вигляді стягнення в дохід держави активів ТОВ "Роял Пей" у вигляді цінних паперів і грошових коштів на загальну суму понад 1,8 млрд грн.

Теги:   ВАКС Royal Pay Europe Переглядів:   211

Читайте також:

22.09

"Зелений парк" наростив обсяг виробництва на 25%

21.09

Тернопільська область закупить 23 шкільні автобуси за 78,4 млн грн

21.09

«Ярослав» встановив три сонячні електростанції 25-250 кВт у Києві та області за механізмом net billing - Барсук