Узбекистан почав будівництво ГХК за $5 млрд, сонячної станції та аеропорту

Енергетика 04.06.2024    08:28

Узбекистан розпочав будівництво великого газохімічного виробництва на південному заході країни вартістю $5 млрд, а також сонячної електростанції та аеропорту, повідомила пресслужба глави держави Шавката Мірзійоєва.

"Мірзійєв натисканням символічної кнопки запустив будівництво трьох великих об'єктів - газохімічного комплексу, сонячної електростанції та міжнародного аеропорту в Бухарі", - йдеться в повідомленні.

Газохімічний комплекс, який побудують у вільній економічній зоні "Каракуль", стане першим заводом у країні, що працює за технологією MTO (Methanol to Olefin), яка дає змогу отримувати олефіни з метанолу. У рамках проєкту буде залучено близько $5 млрд інвестицій. Комплекс перероблятиме 1,3 млрд кубометрів природного газу і 430 тис. тонн нафти на рік. Очікується щорічний випуск 1,1 млн тонн полімерної продукції.

"На новому заводі буде зайнято 2 тис. осіб. Крім того, він надасть імпульс створенню десятків підприємств у будівельній, текстильній, шкіряно-взуттєвій, автомобільній, електротехнічній та інших суміжних галузях, призведе до появи ще 4 тис. робочих місць", - наголошується в повідомленні.

Постачальниками обладнання та технологій виступлять компанії зі США, Німеччини, Данії, Австрії, Італії та Китаю.

Згідно з матеріалами на сайті проєкту "Газохімічний комплекс MTO", його ініціатором виступила Saneg, найбільша нафтогазова компанія республіки.

Другий проект - СЕС потужністю 250 МВт, яку побудує компанія Masdar з ОАЕ. Під станцію виділено 648 га землі, її планують під'єднати до єдиної енергомережі в грудні 2025 року.

Третій проєкт - будівництво нового міжнародного аеропорту в Бухарському районі. Необхідність у ньому спричинена зростаючим потоком іноземних туристів. У рамках проєкту вартістю $226 млн буде створено інфраструктуру аеропорту, що відповідає світовим стандартам. Передбачаються умови для обслуговування 1,2 тис. пасажирів на годину.

Теги:   Узбекистан аеропорт будівництво сонячна станція ГХК Переглядів:   142

Читайте також:

06.09

Банки схвалили заявки на енергокредити на 5,8 млрд грн з отриманих 46,4 млрд грн - Нацбанк

06.09

Швеція надасть $49 млн для підтримки опалення та електропостачання в Україні

04.09

Ignitis побудує в Латвії сонячний парк на 174 МВт за 106 млн євро