Узбекистан скасує держмонополію на експорт-імпорт природного газу

Нафта і газ 04.06.2024    20:31

Узбекистан у рамках процесу вступу до Світової організації торгівлі (СОТ) скасує з 1 липня 2026 року монопольне право АТ «УзГазтрейд» (UzGasTrade) на експорт-імпорт природного газу.

«Скасувати такі спеціальні (ексклюзивні) права, передбачені законодавством: з 1 липня 2026 року право АТ UzGasTrade як єдиного експортера природного газу і єдиного оператора централізованої закупівлі із зовнішніх джерел за допомогою імпорту», - йдеться в тексті указу президента країни Шавката Мірзійоєва, оприлюдненого у вівторок.

Аналогічних ексклюзивних прав позбудеться низка держпідприємств металургії, хімпрому, енергетики та інших галузей.

У преамбулі документа йдеться про те, що цих заходів вживають з метою прискорення ринкових реформ і гармонізації національного законодавства з принципами СОТ.

Влада Узбекистану 2017 року відновила роботу зі вступу до СОТ. У липні 2019 року узбецька сторона передала СОТ оновлений меморандум про режим зовнішньої торгівлі для розгляду заявки на вступ країни в організацію. У липні 2020 року уряд країни, представники низки інших країн і СОТ провели в онлайн-режимі 4-е засідання цієї групи після майже 15-річної перерви. Наприкінці червня 2023 року розпочалися переговори узбецької сторони з країнами-членами СОТ щодо умов вступу до організації.

Узбекистан при вступі до СОТ має намір отримати привілеї країни з економікою, що розвивається. Наразі країна виступає в СОТ як держава-спостерігач.

АТ «УзГазтрейд», що виконує функції з централізованої купівлі та реалізації природного газу, створено постановою президента Узбекистану в червні 2022 року.

З 1 серпня 2022 року АТ «УзГазтрейд» здійснює функції закупівлі природного газу у виробників республіки як єдиний оператор держави за цінами, що затверджуються міжвідомчою тарифною комісією, а також газу із зовнішніх джерел.

Теги:   Газ Узбекистан імпорт експорт Переглядів:   167

Читайте також:

06.09

"Укрнафта" виділила 51 млн грн на закупівлю 50 нових автомобілів для українських снайперів

03.09

"Укргазвидобування" ввело в експлуатацію свердловину з дебітом 274 тис. куб. м на добу

02.09

Азербайджан розпочав постачання газу до Хорватії