"Велта" в I кв. виробила 25,4 тис. тонн титанової сировини - експерт

04.06.2024    14:36

Група компаній "Велта" з активами з видобутку титановмісних руд у Новомиргороді (Кіровоградська обл.) за підсумками роботи в січні-березні 2024 року виробила 25,409 тис. тонн ільменіту, повідомив її СЕО і співвласник Андрій Бродський на фейсбук-сторінці.

"Не можу сказати, що це найкращий показник, але подивимося на звітність за перший квартал 2024 року найбільшої титанової компанії України - ОГХК (ПрАТ "Об'єднана гірничо-хімічна компанія" (ОГХК), в управління якого передано Вільногірський гірничо-металургійний комбінат (ВГМК, Дніпропетровська обл.) та Іршанський гірничо-збагачувальний комбінат (ІГЗК, Житомирська обл.) - ІФ-У", - зазначив він, коментуючи результати.

За словами Бродського, обсяги випуску циркону на Вільногірському ГМК знизилися на 25% і становили рекордно низькі 962 тонни, рутилу - на 32%, до 1,981 тис. тонн, ільменіту - на 40,8%, до 4,891 тис. тонн.

На Іршанському ГЗК обсяг виробництва ільменіту становив 1,524 тис. тонн, тоді як у першому кварталі 2022 року його виробництво на ІГЗК перевищувало 38 тис. тонн.

"І це при тому, що на ОГХК працюють 5800 співробітників! Водночас Запорізький титаномагнієвий комбінат (ЗТМК) зупинено від початку війни, "Сумихімпром" начебто почав оживати навесні 2024 року, подивимося на динаміку, але даних за перший квартал, звісно, немає, тобто 0 тонн", - констатував гендиректор "Велти".

СЕО зазначив, що "минулого тижня наш ворог ударно звітував про зростання у власній титановій промисловості в усіх напрямках - від (титанової) губки до злитків і кінцевих продуктів для виробництва зброї. Це, звісно, абсолютно логічно для країни, яка цілком переорієнтувала свою економіку на військову, тому що титан (...) і є зброя".

Водночас Бродський зазначив, що від титанової промисловості України, "на жаль, залишилася майже "Велта", і (...) для мене це привід для тривоги, тому що ми з вами - країна, що воює, як і наш ворог".

Водночас він нагадав, що 2020 року Інститут Майбутнього на замовлення компанії "Велта" розробив Стратегію розвитку титанової промисловості 2030. Після чого було логічне продовження у вигляді указу президента України та рішення РНБО від 2021 року, де визначено перелік корисних копалин, що мають для держави стратегічне значення. Особливий розділ було присвячено розвитку титанової галузі України.

"Наразі вже минуло майже три роки з дати указу президента та чотири зі створення стратегії. Звісно, втрутився непрогнозований фактор війни, але в цій стратегії ми мали три сценарії розвитку сектору. Один із них вкрай негативний. Як ви розумієте з даних про виробництво, ми йдемо саме негативним", - зазначив Бродський.

СЕО додав, що також є два інших сценарії, і, як вказував голова ФДМ Віталій Коваль, титанова промисловість може забезпечити 5% ВВП країни. Але для цього, за його словами, потрібно вже зараз починати працювати, а не робити з титанової промисловості "повітряний замок".

"Слід прогнозувати ринкові тенденції, обирати вектор розвитку і пріоритети, нарешті, зайнятися залишком наукового і технологічного потенціалу. Але найголовніше - знайти і забезпечити джерела фінансування", - резюмував топменеджер.

ТОВ "ВКФ Велта" зареєстровано у квітні 2000 року. Основною діяльністю є видобуток і виробництво ільменітового концентрату.

ТОВ "Велта Холдинг" належить 100% ТОВ "ВКФ "Велта". Кінцевими бенефіціарами є три фізособи: Андрій Бродський (60%), Вадим Москаленко (20%) і Віталій Малахов (20%).

Теги:   Велта ЗТМК ОГХК титанова сировина Бродський Переглядів:   1477

Читайте також:

27.05

Основні економічні індикатори першого квартал 2024 року України та світу від Experts Club

26.05

Серйозною загрозою для компаній із виробництва продуктів харчування є перебої в роботі бізнесу

21.05

Україні потрібно більше гуманітарної допомоги, але її обсяги скорочуються - ООН