Україна за час війни скоротила експорт свинини до 1 тис. тонн - Юрченко

Агро 05.06.2024    16:43

Експорт свинини з початку війни скоротився до 1 тис. тонн, що змушує визнати її камерність і орієнтацію виключно на українського споживача, повідомила президент Асоціації свинарів України (АСВ) Оксана Юрченко.

«Нашу галузь можна назвати камерною, тому що український виробник виробляє свинину виключно для українського споживача. У кращі роки, коли ми ще мали стосунки з сусідом за «поребриком», ми трохи експортували. Однак при виробництві в 750 тис. тонн експорт не перевищував 5 тис. тонн. З моменту війни його або немає, або досягає близько 1 тис. тонн", - сказала вона під час конференції Grain Ukrainе в Києві.

Юрченко зазначила, що свинарі звикли працювати в умовах, коли розраховують виключно на внутрішнього споживача. За роки війни сектор практично не скоротив виробництво свиней і в промисловому, і в присадибному господарстві, де поголів'я вирощують у пропорції 65% і 35% відповідно.

Галузь свинарства, за її словами, щорічно споживає 3 млн тонн зерна, що є абсолютно прийнятним обсягом з урахуванням виробництва зернових культур Україною.

Президент АСУ підтвердила бажання свинарських господарств України відновити експорт свинини, однак висловила розуміння того, що в найближчі терміни реалізувати це бажання вкрай складно.

«Ми не експортуємо не тому, що не хочемо, а тому що не можемо. Тому що маємо проблему - африканську чуму свиней. Це хвороба, яка впливає на світовий ринок. І раніше, і зараз під час перемовин з Європейським Союзом про відкриття ринку свинини для України, нам нагадали про спалах на великому комплексі та неконтрольоване поширення територією країни. Це і стало причиною експортної ізоляції, з якою ми досі не можемо впоратися", - пояснила Юрченко.

Очільниця галузевої асоціації також назвала серед претензій, які висувають до українського свинарства європейські експерти, негативний вплив на екологію, на озеленення довкілля та нагадують про декарбонізацію. Вони розповідають про складнощі імплементації зеленого курсу, стандартів, про неготовність європейських фермерів виробляти продукцію з їхнім урахуванням через подорожчання виробництва.

Президентка АСУ також повідомила, що асоціація перебуває в тісному діалозі з владою та співпрацює задля перегляду заборони на українську свинину з боку ЄС і відновлення експорту на європейський ринок.

«Якщо ми хочемо розвивати свинарство, то всі прекрасно розуміють, що без каналів збуту розвитку не буде. Наш ринок не гумовий. І наш споживач, на жаль, ще довго не матиме економічної стабільності, щоб суттєво нарощувати споживання", - констатувала керівник АСУ.

Теги:   свинина експорт Юрченко Переглядів:   207

Читайте також:

18.09

Україна під урожай-2025 засіяла 1,05 млн га озимими сільгоспкультурами

16.09

«Західний Буг» побудує переробний комплекс із переробки на борошно пшениці м'яких і жорстких сортів

16.09

У держбюджеті України на 2025 рік передбачено понад 5 млрд грн на аграрну галузь