Мирний саміт може стати переломним моментом - американські ЗМІ

Ринки 06.06.2024    18:07

Цього літа, як ніколи відтоді, як російські війська перетнули кордон у лютому 2022 року, Україна гостро потребує найрішучішого підтвердження дипломатичної та економічної підтримки Заходу, а також підтримки у сфері безпеки.  

Військова допомога з боку Сполучених Штатів і європейських союзників знову збільшується, але війни виграють не тільки на полі бою. Політична та дипломатична підтримка України також потребує посилення. Здвоєні події цього літа -  Саміт з питань миру в Україні у Швейцарії в червні та саміт з нагоди 75-ї річниці НАТО у Вашингтоні в липні - надають безпрецедентну можливість зробити це.  

Саміт 15-16 червня, організований швейцарським урядом, може стати останньою можливістю цього року привернути увагу широкої міжнародної громадськості до глобальних наслідків конфлікту в Україні. Як і до і після початку війни, адміністрація Байдена може дати імпульс як для більш термінової дипломатичної роботи з досягнення миру, так і для консолідації військової підтримки України союзниками кількома тижнями пізніше на саміті НАТО.

Обстановка у Швейцарії була складною. Останніми місяцями головною метою Вашингтона і європейських столиць було забезпечення фінансової та військової підтримки військових дій України. Білому дому знадобилося сім місяців, щоб подолати блокуючу пропозицію Палати представників про виділення Україні військової допомоги в розмірі 60 мільярдів доларів. В Європі Угорщина майже два місяці утримувала пакет допомоги в 50 мільярдів євро, перш ніж погодилася на його виділення.  

Згаяний час вплинув на перебіг конфлікту. Росія використовувала зимові місяці для підготовки до нового наступу, поки Захід дискутував, а запаси української зброї виснажувалися. Зараз на території України перебуває понад 400 000 військовослужбовців, а енергетична інфраструктура і друге за величиною місто України, Харків, перебувають під серйозною загрозою. На міжнародному рівні дипломатичний порядок денний став перевантаженим: криза в Ізраїлі та Газі поглинає увагу Білого дому та урядів інших країн. Президентські та парламентські вибори в США і Європі можуть призвести до створення атмосфери, менш сприятливої для надання допомоги Україні.  

Але саме в такі моменти дипломатія і символізм мають величезне значення і можуть нагадати про те, що поставлено на карту - і не тільки для України.  

Конференція у Швейцарії - це найамбітніша на сьогоднішній день спроба залучити країни світу - не тільки західних союзників України - до підтримки припинення конфлікту, що порушив світові поставки енергії та продовольства, спричинив загрозу ядерного конфлікту, призвів до другого за величиною у світі потоку біженців і призвів до сотень тисяч жертв.  

На сьогоднішній день, за деякими даними, понад 100 країн і міжнародних організацій зобов'язалися взяти участь у конференції, хоча Росія не була запрошена до участі. У багатьох країн можуть бути різні погляди на те, як можна розв'язати цей конфлікт; багато країн прагнуть підтримувати зв'язки як з Росією, так і з Україною, незважаючи на те, що вони проголосували на Генеральній Асамблеї ООН, засудивши початкове вторгнення. Україна, однак, усвідомлює всі нюанси.  

Президент Зеленський у своєму виступі 2 червня на діалозі Шангрі-Ла в Сінгапурі, у якому беруть участь представники оборонних відомств та інших відомств Азіатсько-Тихоокеанського регіону, дав зрозуміти, що Україна «готова вислухати різноманітні пропозиції й думки, що приведуть нас... до завершення війни та встановлення сталого і справедливого миру». Український уряд разом зі Швейцарією старанно працює над порядком денним, який може об'єднати, а не розділити міжнародну думку.

Це не завадило Росії та її союзникам сприйняти саміт як загрозу. На зустрічі з лідерами Індонезії, Сінгапуру, Філіппін та інших азіатських держав Зеленський у Сінгапурі звернув особливу увагу на зусилля Китаю відмовити країни від участі в саміті. Китай разом із Бразилією також запропонував провести альтернативну конференцію в пізніші терміни. Тому для зміцнення міжнародної рішучості на саміті необхідна сильна позиція Вашингтона та ключових європейських союзників.  

Зараз можна провести паралелі з лютим 2022 року. На початку війни візити президента і кабінету міністрів до Києва, а також президента Зеленського   до Вашингтона зіграли вирішальну роль у зміцненні прихильності США до України в народній уяві та в очах як союзників, так і супротивників. Вони також надіслали недвозначний сигнал про політичну і дипломатичну підтримку українців, коли ті протистояли і перемогли тотальне російське вторгнення з метою повалення свого уряду.  

У червні 2024 року Україна знову потребує такого підтвердження, оскільки Росія знову впевнена у своїх цілях. Ставки, як і раніше, високі: Україна, принаймні для порядку, заснованого на правилах, який зберігався протягом 70 років після Другої світової війни і закінчення холодної війни, є визначальним конфліктом нашої епохи. Перемога Росії перекреслить усі розрахунки Сполучених Штатів і Європи щодо їхньої власної безпеки та процвітання в майбутньому і знищить обмеження на насильство між державами в усьому світі.  

Ми ще не дійшли до цього моменту, але Росія, Китай та інші країни, які сумніваються у стійкості Сполучених Штатів, прагнуть підірвати міжнародні зобов'язання перед Україною. Українці жалкуватимуть про те, що президент Байден не відвідає саміт у Швейцарії, але він зустрінеться із Зеленським у Франції на полях 80-ї річниці Дня Д у Франції. Крім того, віцепрезидентка Камала Гарріс, яка представлятиме адміністрацію, може працювати з канцлером Німеччини Олафом Шольцем, президентом Франції Еммануелем Макроном, прем'єр-міністром Канади Джастіном Трюдо та іншими присутніми світовими лідерами, аби згуртувати учасників і послати їм безпомилковий сигнал у цей критичний момент: Україна не самотня.

P. Майкл Маккінлі - нерезидент, старший радник CSIS, колишній посол США в Афганістані, Бразилії, Колумбії та Перу. 

Теги:   мирний саміт американські ЗМІ Переглядів:   244

Читайте також:

28.06

EQT запропонувала купити Keywords Studios за 1,96 млрд фунтів

28.06

США та Ізраїль проводять переговори про постачання Україні систем ППО Patriot

28.06

Безробіття в Німеччині несподівано зросло до 6%