ЄБРР і ЄС виділять 517 млн євро на відновлення і підтримку економіки України

Ринки 12.06.2024    09:01

Європейський Союз надасть додаткову підтримку в розмірі EUR517 млн чотирьом програмам ЄБРР, а також EUR143 млн кредитів для українських міст.

Відповідні угоди підписали керуючий директор ЄБРР в Україні та Молдові Арвід Тюркнер і віце-президент Європейської Комісії Валдіс Домбровскіс на Конференції з відновлення України в Берліні у вівторок.

Як уточнюється в прес-релізі ЄБРР, ЄС надасть фінансову гарантію в розмірі EUR140 млн для Програми відновлення фінансової інклюзивності ЄБРР, а також запропонує змішані гранти в розмірі EUR30 млн і на технічну допомогу в розмірі EUR7 млн для Програми конкурентоспроможності та інклюзії малих та середніх підприємств (МСП) в Україні. Обидві програми підвищать необхідний доступ до фінансування для малих і середніх підприємств в умовах війни.

Ще EUR150 млн фінансової гарантії та EUR7,5 млн технічної допомоги буде спрямовано на гарантійну програму Hi-Bar, яка підтримує як нові, так і наявні технології пом'якшення кліматичних змін, зокрема в енергетичному секторі.

ЄС також надасть фінансову гарантію в розмірі EUR150 млн разом зі змішаними грантами в розмірі EUR25 млн і технічною допомогою EUR7,5 млн для Програми ЄБРР з підвищення стійкості муніципалітетів, інфраструктури та промисловості, яка відповідає потребам у невідкладній підтримці й майбутнім зусиллям із реконструкції в різних секторах, зокрема в промисловості, транспорті та муніципальній інфраструктурі.

Як наголошується в прес-релізі, це додаткове фінансування ЄС буде використано швидко. Зокрема, під час Конференції з відновлення України вже було підписано кілька угод ЄБРР з українськими бенефіціарами. Також акцентується увага на готовності України розпочати переговори щодо вступу до ЄС з детальним планом реформ, необхідних для просування переговорів, викладеним у Плані ЄС щодо України. Фінансові гарантії Європейського Союзу надаються в рамках Української інвестиційної програми.

Серед угод, підписаних у Берліні, - муніципальні позики Миколаєву та Луцьку, підтримані інвестиційними грантами ЄС, які надали двом містам загальну суму EUR40 млн, а також угода про попереднє фінансування муніципального кредитування Харкова.

Підтримка регіонів і муніципалітетів - одна з тем зазначеної конференції. ЄБРР підписав угоди про фінансування або попереднє фінансування з шістьма муніципалітетами, надаючи доступ містам України до EUR143 млн.

Кредитний пакет Миколаєва на суму до EUR25 млн допоможе відновити інфраструктуру водопостачання, обслуговування порту та суднобудування міста. Вони перебувають у поганому стані внаслідок пошкоджень під час війни. Позика ЄБРР забезпечена гарантією від уряду Іспанії та співфінансується за рахунок інвестиційних грантів від уряду Данії та багатодонорського фонду Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та навколишнього середовища (E5P).

До EUR15 млн буде виділено на підтримку Луцька для модернізації міської системи централізованого теплопостачання, потенційно також за підтримки інвестиційного гранту від ЄС. Це буде перший новий проєкт централізованого теплопостачання, який фінансує банк у воєнний час в Україні, а також перший проєкт ЄБРР у країні, що включає фінансування теплових насосів. Позика банку забезпечена гарантією від уряду Іспанії.

Крім угоди з Харковом про попереднє фінансування, ЄБРР підписав аналогічні угоди з Кривим Рогом і Києвом на загальну суму до EUR87 млн для цих трьох міст. Угоди містять плани з надання екстреної підтримки ліквідності для забезпечення безперебійного доступу до життєво важливих послуг інфраструктури та пом'якшення наслідків війни, включно з нещодавніми атаками на муніципальну тепло- та енергетичну інфраструктуру.

Четверта угода про авансове фінансування з Житомиром на суму до EUR16 млн спрямована на підтримку поліпшення громадського транспорту.

ЄБРР також приєднався до Коаліції за стійкі муніципалітети, яку очолює Німеччина. Підписанти зобов'язуються надавати фінансову або технічну підтримку для поліпшення доступу муніципалітетів до фінансування, сприяння капітальному розвитку муніципалітетів для відновлення або залучення муніципальних партнерств для відновлення.

Крім фінансування муніципалітетів, ЄБРР пропонує підтримку регіональної інфраструктури.

Крім того, під час Конференції з відновлення України підписано меморандуми про взаєморозуміння між «Укрзалізницею» і Мінвідновлення України щодо потенційного проєкту вартістю EUR300 млн, у якому ЄБРР надасть співфінансування для закупівлі електровозів. Також підписано меморандум із Мінвідновлення про підтримку регіонального сектору водопостачання.

Як зазначається, ці підписання ґрунтуються на давніх зобов'язаннях щодо регіонального та муніципального розвитку в Україні.

Як повідомлялося, до війни сім українських міст приєдналися до програми сталого розвитку міст ЄБРР. Ця співпраця продовжилася після вторгнення Росії в Україну два роки тому.

Від початку повномасштабної війни 2022 року ЄБРР надав українським муніципалітетам фінансування на суму майже EUR160 млн, зокрема майже EUR100 млн становили виплати для наявних проєктів. Ключове нове фінансування охоплює EUR40 млн ліквідності для Львова і Дніпра та EUR15 млн для оператора громадського транспорту Хмельницького.

Загалом актуальний портфель муніципальних проєктів ЄБРР в Україні складається з 44 проєктів, які забезпечують фінансування в розмірі EUR955 млн для централізованого опалення, водопостачання та очищення стічних вод, управління твердими побутовими відходами, громадських будівель і міського транспорту.

ЄБРР, найбільший інституційний інвестор України, значно збільшив фінансування України після того, як Росія почала там повномасштабну війну. З 2022 року банк виділив Україні понад EUR4,2 млрд. Акціонери ЄБРР нещодавно погодилися збільшити сплачений капітал на EUR4 млрд, щоб ЄБРР міг продовжувати інвестувати на нинішньому рівні у воєнний час із потенціалом збільшення інвестицій, коли почнеться реконструкція.

Теги:   ЄБРР ЄС економіка відновлення Переглядів:   233

Читайте також:

21.09

Тернопільська область закупить 23 шкільні автобуси за 78,4 млн грн

21.09

«Ярослав» встановив три сонячні електростанції 25-250 кВт у Києві та області за механізмом net billing - Барсук

21.09

FactSet збільшила чистий прибуток на третину та дала сильний прогноз