Фондові індекси найбільших країн Європи знижуються в четвер

13.06.2024    14:25

Фондові індекси найбільших країн Західної Європи помітно знижуються в четвер, інвестори оцінюють статдані, новини компаній і підсумки засідання Федеральної резервної системи (ФРС) США.

Зведений індекс найбільших європейських компаній Stoxx Europe 600 за даними на 12:35 кв опустився на 0,73%, до 519,09 пункту.

Французький фондовий індекс CAC 40 втрачає 1,02%, німецький DAX - 1,03%, італійський FTSE MIB - 1,23%, іспанський IBEX 35 - 0,89%, британський FTSE 100 - 0,46%.

ФРС у середу зберегла базову відсоткову ставку на рівні 5,25-5,5% річних і дала зрозуміти, що планує лише одне її зниження у 2024 році, тоді як у березні передбачалося, що ставка може бути зменшена тричі.

Промислове виробництво в єврозоні у квітні скоротилося на 0,1% порівняно з березнем, коли воно зросло на переглянуті вниз 0,5%, повідомило в четвер статистичне управління Євросоюзу (Євростат). Аналітики, чий консенсус-прогноз наводить Trading Economics, у середньому очікували підйому позаминулого місяця на 0,2%.

Ціни виробників у Німеччині в травні знизилися на 0,7% у річному вираженні, за даними Федерального статистичного управління країни (Destatis). Ціни знижуються вже 13 місяців поспіль, але травневий спад виявився найменш істотним за цей період. У квітні падіння становило 1,8%.

Оцінку зростання споживчих цін в Іспанії минулого місяця підтверджено на максимальному більш ніж за рік рівні 3,6%, повідомив статистичний інститут Ine. Інфляція прискорилася порівняно з квітневими 3,3%.

Акції Stellantis дешевшають на 2,6% у Мілані, Парижі та Франкфурті. Автовиробник очікує зниження ключового показника рентабельності в першому півріччі. За його прогнозами, маржа скоригованого операційного прибутку в січні-червні становитиме 10-11% порівняно з 14,4% роком раніше.

Бельгійська хіміко-металургійна Umicore втрачає 3,6% капіталізації після погіршення своїх фінансових прогнозів на поточний рік на тлі різкого уповільнення зростання попиту на електромобілі. Компанія постачає матеріали для їхніх акумуляторів.

Ринкова вартість Alstom знижується на 2,4% на новинах про залучення машинобудівним концерном 1 млрд євро за рахунок додаткової емісії акцій.

Ціна паперів Atos SE зростає на 3,4% після падіння більш ніж на 15% напередодні. ІТ-компанія, яка відчуває фінансові труднощі, розповіла про обговорення своєї фінансової реструктуризації із зацікавленими сторонами і внесла ясність у питання про те, в яких її етапах братимуть участь окремі кредитори і власники облігацій.

Британська BT Group нарощує капіталізацію на 3% після новин про купівлю 3,16% її акцій мексиканським мільярдером Карлосом Слімом, який став у результаті одним із найбільших акціонерів телекомунікаційної компанії. Найбільша частка - 24,47% - належить франко-ізраїльському бізнесмену Патріку Драгі, ще 12,02% - німецькій Deutsche Telekom.

Теги:   Європа фондові індекси Переглядів:   232