Американський виробник електромобілів Fisker став банкрутом

Машинобудування Транспорт Авто 18.06.2024    18:13

Американський виробник електромобілів Fisker Inc. оголосив про банкрутство через приблизно рік після виходу його першої моделі на ринок.

Компанія поступово згортала операції в останні тижні, пише газета The Wall Street Journal.

Fisker була заснована 2016 року Генріком Фіскером, який раніше працював у BMW і Aston Martin. Вона стала публічною 2020 року внаслідок злиття зі SPAC, пов'язаною з інвестиційною Apollo Global Management Inc.

На відміну від інших стартапів з автомобільної галузі, які мають або будують власні заводи, Fisker покладалася на підрядників, фокусуючи власні зусилля на проєктуванні, дизайні та розробці програмного забезпечення.

Компанія залучила $1 млрд для запуску операцій, проте швидко витратила ці кошти і не змогла погасити борг перед своїм ключовим інвестором. Вона також вела переговори з великим автовиробником щодо можливих інвестицій і спільного виробництва, проте в березні цього року переговори завершилися без укладення угоди, зазначає WSJ. Тоді ж стало відомо про делістинг її акцій з Нью-Йоркської фондової біржі.

Fisker почала поставки своєї першої моделі - електричного кросовера Ocean - влітку минулого року, якраз у той момент, коли попит на електромобілі у світі почав слабшати.

У червні поточного року компанія добровільно відкликала понад 18 тис. електромобілів Ocean. Близько 11 тис. машин було відкликано у зв'язку з ризиком втрати потужності двигуна внаслідок переходу автомобіля в режим безпеки через роботу програмного забезпечення (ПЗ). Ще близько 7 тис. автомобілів - у зв'язку з невідповідністю регуляторним стандартам щодо індикаторів і значків на приладовій панелі.

Перша автомобільна компанія Генріка Фіскера - Fisker Automotive - збанкрутувала у 2013 році, зокрема через проблеми з постачальником акумуляторів. Фіскер говорив, що намагався засвоїти уроки з минулих проблем, зокрема залучив більше інвестицій, ніж уперше, і уклав угоди з надійними постачальниками, включно з Magna Steyr і Contemporary Amperex Technology.

Напередодні видання Market Watch повідомило, що Фіскер виставив на продаж свій особняк у Лос-Анджелесі за $35 млн.

Теги:   електромобіль банкрут Fisker Переглядів:   189

Читайте також:

17.06

Турецька компанія поставить місту Миколаєву нові автобуси

14.06

Tesla планує підвищити ціни на Model 3 в Європі з липня

26.05

Volkswagen веде переговори про створення СП в Індії