В Україні запрацює система "еТютюн" для протистояння чорному ринку тютюнових виробів

Ринки 18.06.2024    16:38

Державна служба з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів спільно з Міністерством цифрової трансформації та Міністерством охорони здоров'я в рамках цифровізації сфери виробництва та імпорту тютюну в Україні створять спеціальний портал "еТютюн" для боротьби з чорним ринком, повідомила пресслужба Держпродспоживслужби.

Згідно з повідомленням, через портал "еТютюн" виробники та імпортери подаватимуть інформацію про інгредієнти тютюнових виробів і викиди внаслідок їхнього вживання. Споживачі, своєю чергою, зможуть ознайомитися з важливою для них відкритою інформацією.

Очікується, що портал "еТютюн" забезпечить прозорість обігу тютюнових виробів, дасть змогу державі контролювати їхню якість, мати чіткий перелік виробників та імпортерів тютюнових виробів і боротися з чорним ринком.

За інформацією відомства, портал "еТабак" має запрацювати в лютому 2025 року. Згідно із законодавством, до 1 лютого виробники мають внести дані до загальної бази. Водночас триває робота над доопрацюванням законодавства. У майбутньому українська система буде синхронізована з європейською.

"Світ бореться з тютюновою залежністю, і наша держава не виняток. Ми маємо створити умови для збереження здоров'я громадян. Дані про інгредієнти тютюнових виробів, які не є конфіденційними, Держпродспоживслужба опублікує на порталі. Це дасть змогу людям обирати, що саме споживати і чи споживати взагалі", - наголосив голова Держпродспоживслужби Сергій Ткачук.

Портал "еТабак" - це, зокрема, механізм для економічного регулювання ринку. Сукупність усіх заходів, передбачених законодавством, підтримає відповідальних гравців на ринку, які поважають свого споживача та державу, зазначають представники тютюнової галузі.

"Електронна система запроваджується в рамках наближення національного законодавства до європейського. Одним із найважливіших принципів побудови цієї системи є захист прав інтелектуальної власності на рецептуру тютюнових виробів, яку виробники зобов'язані розкривати відповідно до вимог законодавства", - зауважила представниця асоціації "Укртютюн" Світлана Євдошенко.

Представники галузі звернули увагу на необхідність достатніх часових перехідних періодів для ознайомлення та налагодження продуктивного використання цієї інноваційної для України системи виробниками та імпортерами тютюнової продукції після її офіційного впровадження.

Крім того, запуск цифрового проєкту "еТютюн" дасть державі дієвий механізм контролю над тим, щоб продукція відповідала загальноприйнятим європейським нормам.

Ініціатива "еТютюн" розробляється в рамках проєкту "Підтримка цифрової трансформації" за підтримки USAID та UK Dev. Партнер проєкту - Фонд Східна Європа.

Теги:   тютюн еТютюн чорний ринок Переглядів:   342

Читайте також:

27.09

Зеленський і Трамп проводять зустріч у Нью-Йорку

27.09

Програма ЄС "Креативна Європа" буде підтримувати сектор культури та креативних індустрій України до 2025 року

27.09

Китай розмістив в Парижі євробонди на 2 млрд євро