Банк Англії зберіг базову процентну ставку на рівні 5,25% річних

Банки 20.06.2024    17:17

Банк Англії зберіг базову процентну ставку на рівні 5,25% річних за підсумками червневого засідання, ідеться в повідомленні британського ЦБ.

Рішення збіглося з прогнозами учасників ринку та аналітиків.

За збереження ставки проголосували сім із дев'яти членів Комітету з грошово-кредитної політики (MPC). Сваті Дінгра і Дейв Рамсден виступили за зниження ставки на 25 базисних пунктів.

Наразі ставка перебуває на максимальній позначці з 2008 року. Ставка тримається на цьому рівні з вересня, до цього вона підвищувалася за підсумками 14 засідань поспіль.

Керівництво британського ЦБ відзначило триваюче ослаблення інфляційного тиску і зниження інфляційних очікувань, особливо серед домогосподарств.

Як повідомлялося, споживчі ціни у Великій Британії в травні зросли на 2% у річному вираженні, вперше з літа 2021 року досягнувши цільового значення. Тим часом базова інфляція (без урахування продуктів харчування та енергоносіїв) становить 3,5%, тобто серйозно перевищує таргетований рівень.

Банк Англії прогнозує, що інфляція помірно зросте в другому півріччі в міру послаблення ефекту від падіння цін на енергоносії в річному вираженні.

Також регулятор вказав на поліпшення темпів зростання британської економіки в першому півріччі, але додав, що опитування бізнесу говорять про слабке базове зростання ВВП, приблизно на 0,25% на квартал. Сигнали, що надходять з ринку праці, ЦБ оцінив як змішані.

Обмежувальний курс грошово-кредитної політики чинить тиск на активність у реальному секторі економіки і скорочує інфляційний тиск, наголошується в прес-релізі.

"Грошово-кредитна політика повинна залишатися досить обмежувальною протягом достатнього часу для стійкого повернення інфляції до цільового рівня у 2% у середньостроковій перспективі", - йдеться в документі.

MPC готовий скоригувати курс ДКП у разі потреби для досягнення цієї мети. Для цього комітет "продовжить уважно відстежувати індикатори інфляційного тиску та стійкості економіки загалом", ідеться в повідомленні. Зокрема, ЦБ оцінюватиме показники ринку праці, зростання зарплат і цін у секторі послуг.

Наступне засідання Банку Англії відбудеться 1 серпня і супроводжуватиметься публікацією оновлених макроекономічних прогнозів. Учасники ринку загалом очікують, що регулятор почне знижувати ставку у вересні.

Курс фунта стерлінгів до долара до 14:19 мск знизився на 0,2% і становив $1,2693 порівняно з $1,2719 на закриття попередньої сесії. Британський фондовий індекс FTSE 100 зростає на 0,33%.

Теги:   процентна ставка Банк Англії Переглядів:   281

Читайте також:

20.09

Облікові курси банківських металів на 20 вересня від Нацбанку

20.09

Офіційні курси гривні до іноземних валют на 20 вересня від Нацбанку

19.09

Турецький ЦБ зберіг ставку 50% річних