Іран незабаром може утричі збільшити виробництво збагаченого урану

Ринки 20.06.2024    14:13

Іран може незабаром утричі збільшити виробництво збагаченого урану на об'єкті у Фордо, що дасть Тегерану змогу швидко створити ядерний арсенал, повідомляє The Washington Post із посиланням на конфіденційні документи.

"Згідно із секретними документами та аналізом експертів з озброєнь, виробництво збагаченого урану на найбільш захищеному ядерному об'єкті Ірану може незабаром потроїтися, і це дасть Тегерану нові можливості для швидкого створення ядерного арсеналу, якщо він цього захоче", - інформує газета.

У матеріалі уточнюється, що йдеться про задіяння сотень нових центрифуг.

Видання пише, що інспектори МАГАТЕ підтвердили інформацію про нові будівельні роботи на ядерному об'єкті у Фордо лише через кілька днів після того, як Тегеран офіційно повідомив агентство про плани суттєво модернізувати цей підземний об'єкт на півночі центральної частини Ірану. Зазначено, що хоч це і менший з двох іранських заводів зі збагачення урану, Фордо вважається особливо значущим через те, що він "практично невразливий для авіаударів".

Згідно з технічним аналізом, який потрапив до The Washington Post, розширення діяльності на одному лише об'єкті у Фордо дасть змогу Ірану щомісяця накопичувати ядерне паливо для створення кількох бомб.

Газета наголошує, що Іран також розкрив плани щодо збільшення виробництва збагаченого урану в ядерному центрі в Натанзі.

За даними газети, Іран має в запасах близько 136 кг високозбагаченого урану, за допомогою якого за кілька тижнів або навіть днів можна зробити атомні заряди.

"Вважається, що Іран також накопичив велику частину технічних знань і можливостей для створення простого ядерного пристрою, хоча, на думку представників розвідки та експертів з озброєнь, імовірно, знадобиться ще два роки, щоб створити ядерну боєголовку, яку можна було б встановити на ракету", - зазначає The Washington Post.

Видання пише, що збільшення виробництва збагаченого урану на обох заводах "напевно призведе до ескалації напруженості у відносинах із Заходом і викличе побоювання щодо того, що Тегеран активно рухається до того, щоб "перейти поріг перетворення на ядерну державу, здатну швидко виробляти ядерні бомби".

Тим не менш Іран не припиняє стверджувати, що в нього немає планів щодо створення ядерної зброї.

Раніше в Держдепі США заявили, що Вашингтон відповість у разі, якщо Іран здійснить плани щодо масштабного збільшення виробництва збагаченого урану.

"Якщо Іран здійснить ці плани, ми відповімо належним чином", - заявив представник Держдепу Меттью Міллер.

У 2015 році "шістка" міжнародних посередників (Велика Британія, Німеччина, Китай, Росія, США, Франція) та Іран підписали СВПД, що передбачало зняття з Ірану санкцій в обмін на обмеження Тегераном ядерної програми. У травні 2018 року на той час президент США Дональд Трамп вийшов із СВПД і відновив односторонні антиіранські санкції. У відповідь Тегеран почав поетапно скорочувати свої зобов'язання щодо обмеження ядерної програми в рамках угоди.

Нинішній президент США Джо Байден заявив про готовність за певних умов повернутися в ядерну угоду.

У грудні минулого року МАГАТЕ поширило доповідь, у якій стверджувалося, що Іран нарощує запаси збагаченого урану. Це, як заявив у січні поточного року прессекретар глави дипломатії ЄС Жозепа Борреля Петер Стано, викликає в ЄС велике занепокоєння, і в Брюсселі вважають за необхідне повернутися до іранської ядерної угоди.

Теги:   уран Іран виробництво Переглядів:   344

Читайте також:

07.09

«Метінвест» у I півріччі наростив виручку на 22% до $4,319 млрд

07.09

Smith&Wesson знизив виручку на 23%

07.09

Міжнародні резерви України в серпні зросли на $5 млрд і становлять $42 млрд