Технології охолодження в Каліфорнії можуть посилити аномальну спеку в Європі

Технології 23.06.2024    18:17

Застосування технологій з метою знизити високі температури в штаті Каліфорнія на заході США може мати ненавмисний побічний ефект - посилення періодів аномальної спеки в Європі, йдеться в дослідженні американських учених у журналі Nature Climate Change.

"Наше дослідження показує, що освітлення морських хмар може бути дуже ефективним для західного узбережжя США, якщо провести його зараз, але воно може в майбутньому спричинити тривалі періоди сухої та спекотної погоди в Європі", - наводить The Guardian слова одного з авторів дослідження Джесіки Ван.

Згідно з дослідженням, застосування геоінженерії - комплексу заходів, спрямованих на активну зміну кліматичних умов - з метою знизити температуру в одному регіоні, в той же самий час може викликати протилежний ефект в інших частинах світу. Автори вважають, що наслідки такого втручання важче прогнозувати, а мети - складніше досягти, ніж вважалося.

Так, дослідники скористалися комп'ютерними моделями клімату Землі за 2010 і 2050 роки і спрогнозували наслідки двох операцій з освітлення морських хмар: у небі розпилюють спеціальний аерозоль, завдяки якому відбивається більше сонячного випромінювання, і знижуються масштаби глобального потепління. За сценарієм, до таких заходів вдалися над північно-східною частиною Тихого океану - у субтропічному поясі поблизу Каліфорнії і в середніх широтах недалеко від штату Аляска.

Моделювання показало, що, якби таких заходів вжили у 2010 році, освітлення хмар поблизу Аляски знизило б ризик небезпечного зростання температур у регіоні на 55%, а поблизу Каліфорнії - на 16%. Однак у 2050 році освітлення хмар біля берегів Аляски було б набагато менш результативним, а дії біля берегів Каліфорнії призвели б до протилежного ефекту - до підвищення температури.

Автори дослідження відзначають брак регулювання в цій галузі, яке мало перешкоджає спробам окремих держав, компаній або приватних осіб вдаватися до геоінженерії, здатної при цьому погіршити життя людей в іншій частині планети.

Теги:   Європа спека технології Каліфорнія охолодження Переглядів:   280

Читайте також:

13.09

Lifecell збільшив виручку на 10%, прибуток - на 3%

10.09

Apple представила новий iPhone 16

09.09

Нідерланди посилюють контроль за експортом обладнання для виготовлення чипів