Латвійський залізничний перевізник отримав 25 поїздів Skoda

Транспорт 27.06.2024    10:00

Латвійський залізничний перевізник AS Pasazieru vilciens (АТ "Пасажирський потяг", PV) до теперішнього часу отримав 25 із 32 електропоїздів від чеської Skoda Vagonka, повідомили агентству в PV.

Представник PV зазначив, що наразі щодня працюють 23 поїзди, оскільки 2-3 електропоїзди необхідно тримати в резерві.

До кінця липня Skoda Vagonka має поставити ще сім електропоїздів.

Як повідомлялося, перші електропоїзди доставили до Риги влітку 2022 року. Передбачалося, що чеська компанія поставить до Латвії всі 32 електропоїзди до кінця 2023 року. Однак через повномасштабне вторгнення РФ в Україну постачання дев'яти поїздів було перенесено на червень 2024 року. У березні 2024 року компанії продовжили договір поставки до кінця літа.

Керівник Skoda Vagonka в регіоні Центральної та Східної Європи Зденек Свата раніше повідомляв, що розв'язана РФ повномасштабна війна проти України і спричинена нею інфляція призвели до подорожчання проєкту. Зокрема сталь, яку спочатку планувалося закуповувати в Україні, довелося закуповувати у Швеції та Бразилії. Конкретні зміни у вартості проєкту Свата не називав. До цього повідомлялося, що загальна вартість закупівлі становить 257,889 млн євро, зокрема 114,211 млн євро виділено Фондом згуртування ЄС.

Щоб прискорити роботу, Skoda Vagonka відкрила нову лінію складання поїздів на заводі в Остраві. Частково складання здійснюється в Латвії, де працюють і чеські, і латвійські фахівці.

Повідомлялося також, що з початку експлуатації нових електропоїздів Skoda Vagonka в Латвії регулярно виникають різні неполадки, які спричиняють суттєві проблеми із забезпеченням рейсів. Рада AS Pasazieru vilciens наприкінці січня 2024 року вирішила піти у відставку через кризу в галузі пасажироперевезень, зумовлену технічними проблемами під час експлуатації нових електропоїздів виробництва Skoda Vagonka і зношеністю інфраструктури.

Міністр сполучення Латвії Каспар Брішкенс раніше доручив організувати повний зовнішній аудит, щоб оцінити процес закупівель нових пасажирських електропоїздів. Міністр хоче, щоб було проведено оцінку процесу підготовки технічної специфікації, приймання поїздів, початку експлуатації та відповідальності залучених осіб.

Pasazieru vilciens - єдина компанія в Латвії, що займається внутрішніми перевезеннями пасажирів залізницею, заснована 2001 року шляхом виділення із залізничного оператора Latvijas dzelzcels ("Латвійська залізниця"), перебуває в державній власності.

Теги:   Skoda поїзд Переглядів:   138

Читайте також:

19.09

Продаж автомобілів у ЄС впав на 18,3%

19.09

Машиністи Великої Британії погодилися на підвищення зарплати на 15%

19.09

ОККО займає 19% ринку продажу пального в Україні