У Франції сьогодні проходять парламентські вибори

Ринки 30.06.2024    16:56

У Франції в неділю відбудеться перший тур дострокових виборів до Національних зборів - нижньої палати парламенту.

Виборчі дільниці здебільшого відкрилися о 08:00 за місцевим часом (09:00 за Києвом), закінчення голосування на більшості дільниць відбудеться о 18:00 (19:00 за Києвом), однак, у деяких містах і департаментах розклад роботи дільниць може відрізнятися. Зокрема, у великих містах, зокрема в Парижі, французи зможуть віддати свій голос до 20:00 (21:00 за Києвом).

Очікується, що перші результати з'являться після 20:00 за місцевим часом (21:00 за Києвом).

Виборцям належить обрати 577 парламентаріїв, для абсолютної більшості необхідно 289 місць.

Згідно з процедурою, якщо кандидат набирає більшість голосів у першому турі за явки понад 25%, то він одразу отримує місце в парламенті. Якщо ж жоден кандидат не обраний, відбувається другий тур.

Як правило, для виявлення переможця на виборах до парламенту Франції одного туру виявляється недостатньо. Другий тур цього разу заплановано на 7 липня.

У виборах бере участь блок партій лівого спрямування під назвою "Новий народний фронт", коаліція "Разом", до якої входить, зокрема, партія "Відродження", заснована Макроном, а також права партія "Республіканці". Однак, основна інтрига виборів полягає в тому, скільки місць зможе отримати ультраправа партія "Національне об'єднання", пов'язана з Марі Ле Пен, яка здобула перемогу у Франції на виборах до Європарламенту раніше цього місяця.

Згідно з останніми передвиборчими опитуваннями, "Національне об'єднання" може розраховувати майже на 40% голосів у першому турі, що може дати партії від 250 до 280 місць у нижній палаті, тоді як для абсолютної більшості необхідно 289 місць. Друге місце, ймовірно, посяде коаліція лівих, а третє місце - коаліція "Разом".

Дострокові вибори у Франції проводять після того, як 9 червня партія президента Франції Макрона "Відродження" програла ультраправому "Національному об'єднанню" на виборах до Європарламенту. Того ж дня французький лідер оголосив про розпуск нижньої палати парламенту - Національних зборів і призначив дострокові парламентські вибори.
Раніше аналітичний центр Experts Club презентував аналітичний матеріал щодо найважливіших виборів у країнах світу у 2024 році, детальніше відео аналіз доступний тут - https://youtu.be/73DB0GbJy4M?si=eGb95W02MgF6KzXU

Підписатися на ютуб канал Experts Club можна тут - https://www.youtube.com/@ExpertsClub


 

Теги:   Франція парламентські вибори Переглядів:   196

Читайте також:

02.07

Нацполіція оголосила тендер на закупівлю 30 спецавтобусів за 124 млн грн

02.07

Кабмін виділив 2,4 млрд грн на відновлення доріг для потреб ЗСУ

02.07

Україна розглядає можливість створення нової фондової біржі