Долар США сильно дешевшає до євро та зміцнюється до ієни

Банки 01.07.2024    11:41

Долар США сильно дешевшає до євро і помірно - до фунта стерлінгів вранці в понеділок, але зміцнюється в парі з ієною.

Трейдери оцінюють ситуацію в американській економіці та попередні результати парламентських виборів у Франції.

Розрахований ICE індекс DXY, що показує динаміку долара щодо шести валют (євро, швейцарський франк, єна, канадський долар, фунт стерлінгів і шведська крона), знижується на 0,28%, ширший WSJ Dollar Index - на 0,13%.

Як стало відомо в п'ятницю, індекс споживчих цін (індекс PCE) у США в травні не змінився відносно квітня (після п'яти місяців зростання) і збільшився на 2,6% у річному вираженні. Динаміка в обох випадках збіглася з очікуваннями аналітиків, чиї середні оцінки наводить Trading Economics. У квітні індикатор зріс на 0,3% і 2,7% відповідно.

Ключовий для Федеральної резервної системи (ФРС) індекс PCE Core, який не враховує вартість продуктів харчування та енергоресурсів, позаминулого місяця підвищився на мінімальні з листопада 2023 року 0,1% відносно квітня та на мінімальні з березня 2021 року 2,6% у річному вираженні, також збігшись в обох випадках із прогнозами ринку. Місяцем раніше показник збільшився відповідно на 0,3% і 2,7%.

Грошово-кредитна політика (ДКП) Федрезерву справляється із завданням уповільнення інфляції, хоча, можливо, і не так швидко, як сподіваються споживачі, сказала в п'ятницю президентка Федерального резервного банку (ФРБ) Сан-Франциско Мері Дейлі. "Дуже важко, глянувши на якийсь показник, не зрозуміти, що ДКП працює", - заявила вона в інтерв'ю CNBC.

"Зростання економіки сповільнюється, витрати сповільнюються, ринок праці сповільнюється, інфляція знижується. Ось так працює політика, - зазначила Дейлі. - Те, що на все це йде більше часу, ніж нам усім хотілося б, зрозуміло, не означає, що вона не працює".

Після виходу п'ятничних даних про динаміку споживчих цін інвестори зміцнилися в думці, що ФРС знизить процентні ставки цього року. Тепер вони знову чекають початку зниження у вересні. За даними CME FedWatch, така ймовірність оцінюється ними майже в 63%.

У вівторок учасники ринків очікують на виступ глави американського ЦБ Джерома Пауелла, у середу - на публікацію протоколу червневого засідання Федрезерву.

Пара євро/долар за даними на 8:51 кв торгується на рівні $1,0763 порівняно з $1,0716 на закриття сесії в п'ятницю.

Згідно з попередніми оцінками підсумків голосування, у першому турі парламентських виборів у Франції на перше місце виходить націоналістичне "Національне об'єднання" з 33% голосів, повідомили французькі ЗМІ.

За крайніми правими йде блок лівих сил "Новий народний фронт" - 28,5%. Пропрезидентська коаліція "Разом" на третьому місці з відчутним відставанням від лідерів - 22%.

Такі дані опублікував телеканал BFMTV. У різних французьких ЗМІ результати дещо відрізняються. Однак порядок цифр приблизно однаковий і показує явну першість "Національного об'єднання".

Явка на 20:00 за місцевим часом (21:00 кв), коли закрилися виборчі дільниці в містах, становила 67,5%. За даними телеканалу, це рекордний результат з 1981 року.

Курс фунта до долара становить $1,2668 проти $1,2646 за підсумками попередньої сесії.

Вартість американської валюти в парі з ієною підвищилася до 161,02 ієни порівняно зі 160,88 ієни в п'ятницю. Минулого тижня ієна оновила мінімум з 1986 року, досягнувши рівня 161,28 ієни за долар.

Теги:   фунт долар євро ієна Переглядів:   105

Читайте також:

03.07

Офіційні курси гривні до іноземних валют на 3 липня від Нацбанку

03.07

Юлію Пасіку призначили начальником управління внутрішнього аудиту СЕБ Корпоративного Банку

02.07

ЄБРР, Швейцарія та ЄС оцінили вплив війни на МСП в Україні