ЄБРР, Швейцарія та ЄС оцінили вплив війни на МСП в Україні

Банки 02.07.2024    23:47

Після двох років повномасштабної війни більшості українських малих і середніх підприємств, які взяли участь в опитуванні для дослідження, оприлюдненого Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР), вдалося стабілізувати свою діяльність, що свідчить про їхню високу адаптивність до умов війни:

Згідно з результатами дослідження серед підприємств, які залишаються активними, у повній мірі працює 85% і частково – 14%, що є кращим результатом порівняно з відповідно 57% і 37% у перший рік війни.

Дослідження проводилось у два етапи і включало у себе якісне (16 експертних інтерв’ю) та кількісне репрезентативне дослідження (150 телефонних інтерв’ю) МСП у секторах виробництва та послуг в усіх регіонах України, окрім тимчасово окупованих. Результати отримані станом на кінець квітня 2024 року з визначенням негативних і позитивних тенденцій, ключових проблем і потреб компаній. Звіт з результатами дослідження можна знайти тут.

Донорське фінансування на це дослідження було надане Швейцарією через Фонд сприяння малому бізнесу ЄБРР* та Європейським Союзом (ЄС) у рамках програми «Жінки у бізнесі».

Незважаючи на поточні виклики, частка МСП, які повідомляють про зниження прибутковості, знизилася майже удвічі, тоді як частка компаній, які планують продовжувати бізнес, збільшилася. Водночас кожне п’яте підприємство (19%) відзначило зростання прибутків у порівнянні рік до року. Про скорочення персоналу зазначили 34% підприємств, проти 55% у перший рік війни.

За результатами опитування, якщо війна триватиме ще рік чи довше, 64% МСП мають намір підтримувати існуючий рівень активності, при цьому частка підприємств, що планують диверсифікувати або розширяти бізнес, зросла втричі (12%). Основні виклики, що були визначені, включають у себе падіння попиту, складність прогнозування через невизначеність, збільшення витрат та брак робочої сили.

Прогнози майбутнього розвитку подій за умови продовження війни є неоднозначними: 49% респондентів вважають, що стан їхнього бізнесу найближчим часом не зміниться, 24% - очікують падіння; 17% - прогнозують зростання та 2% - закриття бізнесу. 9% керівників компаній зазначили, що не можуть передбачити розвиток подій. Порівняно із минулорічними показниками зросла частка тих, хто дає позитивний прогноз (+11%), та скоротилась частка тих, хто був не здатен зробити прогноз (-12%).

Серед негативних трендів, спричинених війною, МСП називають недостатньо швидке відновлення обсягів збуту, брак кадрів через мобілізацію та міграцію, обмежене інвестування та активізацію конкуренції бізнесу з громадськими організаціями, які фінансуються донорами.

ЄБРР продовжує підтримку українських МСП, надаючи їм фінансову та іншу необхідну для розвитку допомогу, зокрема у таких формах, як гранти, сприяння релокації та участі у міжнародних виставках, консультації з кризового менеджменту, пряме і непряме фінансування тощо. Станом на початок 2024 року загальний обсяг наданого ЄБРР у секторі МСП прямого фінансування і кредитів, гарантованих через партнерські банки, складав близько €450 млн.

ЄБРР виділив понад €4,5 млрд в Україні з початку повномасштабної війни. Акціонери ЄБРР нещодавно ухвалили збільшення оплаченого капіталу на €4 млрд, яке дозволить Банку продовжувати інвестиції на поточному рівні під час війни з можливим збільшенням обсягу після переходу до відновлення. На додаток до підтримки приватного сектору стратегічними пріоритетами ЄБРР у країні є енергетична безпека, життєво важлива інфраструктура, продовольча безпека і торгівля.

Донори, що надавали фінансування на проведення дослідження у минулі роки: ЄС, Сполучені Штати Америки через Фонд сприяння малому бізнесу ЄБРР * і Швеція через програму «Жінки у бізнесі».

*Донори Фонду сприяння малому бізнесу ЄБРР: Італія, Ірландія, Південна Корея, Люксембург, Норвегія, Сполучені Штати Америки, Швейцарія, Швеція, Японія і Фонд технічного співробітництва ТайваньБізнес-ЄБРР.

ЄБРР – багатосторонній банк, який підтримує розвиток приватного сектору та підприємницьких ініціатив у 36 країнах на трьох континентах. Банк належить 73 країнам, ЄС та ЄІБ. Мета інвестицій ЄБРР – зробити економіку в регіонах його діяльності конкурентоспроможною, інклюзивною, ефективно керованою, «зеленою», стійкою та інтегрованою. Слідкуйте за нашою діяльністю на нашому веб-сайті, у Фейсбуці, Лінкдіні, Інстаграмі, Твіттеріта Ютубі.

Теги:   МСП ЄБРР ЄС Швейцарія Переглядів:   134

Читайте також:

05.07

Дані по ОВДП які знаходяться в обігу на 5 липня від Нацбанку

05.07

Облікові курси банківських металів на 5 липня від Нацбанку

05.07

Офіційні курси гривні до іноземних валют на 5 липня від Нацбанку