Італія отримає 9,6 млрд куб. м газу - Міненерго Азербайджану

Нафта і газ 02.07.2024    18:02

Італія у 2024 році отримає 9,6 млрд куб. м азербайджанського природного газу, повідомило Міністерство енергетики Азербайджану.

"Міністр енергетики Азербайджану Пярвіз Шахбазов у вівторок у Мілані провів зустріч із міністром довкілля та енергетичної безпеки Італії Гілбертом Фратіном. На зустрічі було обговорено широкий спектр співпраці в енергетичній сфері та питання розширення Трансадріатичного трубопроводу (TAP)", - ідеться в повідомленні.

За інформацією Міненерго, досі Італія отримала 30 млрд куб. м азербайджанського газу з 37,9 млрд куб. м, поставлених за TAP до Європи.

"Під час зустрічі зазначалося, що Азербайджан входить до трьох найбільших постачальників газу до Італії. Зазначалося, що постачання азербайджанського газу до Італії цього року прогнозується на рівні 9,6 млрд куб. м, а розширення пропускної спроможності ТАР на 1,2 млрд куб. м із 2026 року зміцнить співробітництво між двома країнами в питаннях енергетичної безпеки та декарбонізації", - зазначає Міненерго.

Італія також висловила зацікавленість у постачанні "зеленої" енергії з Азербайджану енергетичним коридором "Каспій - Чорне море - Європа".

"Під час зустрічі було оцінено перспективи поставок відновлюваної енергії (до Європи - ІФ-У). Міністри також обговорили співпрацю з італійською компанією Ansaldo Energia щодо забезпечення обладнанням Азербайджанської ТЕС потужністю 1280 МВт і підстанцій", - ідеться в повідомленні.

Як повідомлялося, постачання азербайджанського газу по TAP почалися з 31 грудня 2020 року. Наразі контакти на закупівлю азербайджанського газу в Європі мають Італія, Греція, Болгарія, Румунія, Угорщина та Сербія. Крім того, ще низка країн у Європі висловила зацікавленість у його купівлі. Азербайджанський газ також купують Туреччина і Грузія.

У 2023 році Азербайджан експортував 23,8 млрд куб. м газу (зростання на 5,3%), поставки в Європу склали 11,8 млрд куб. м (+3,5%).

Загалом 2024 року експорт газу з Азербайджану прогнозується на рівні 24,3 млрд куб. м, з них половина припаде на поставки в Європу.

Теги:   Газ Азербайджан Італія Переглядів:   149

Читайте також:

03.07

Україна накопичила в ПСГ 9,5 млрд куб. м газу – голова "Нафтогазу"

02.07

Група "Нафтогаз" за пів року збільшила видобуток газу на 8%

01.07

Ціни на нафту зростають, Brent - близько $85,4 за барель