"Сталевий фронт" вдосконалює захисні екрани для танків та будує підземний шпиталь

Ринки 02.07.2024    07:40

Мілітарна ініціатива "Сталевий фронт" Ріната Ахметова постійно вдосконалює захисні екрани для танків різного виробництва для захисту від дронів, а також активно будує підземний польовий шпиталь на лінії фронту.

"Наш основний проєкт - це підземний польовий шпиталь на лінії фронту, будівництво якого ми завершимо десь у першій половині липня. Шпиталь буде забезпечено хірургічними та реанімаційними палатами, а також палатами для стабілізації поранених. Він буде створений на базі наших сталевих укриттів", - повідомив операційний директор гірничо-металургійної групи "Метінвест" Олександр Мироненко в студії Прямого каналу.

За його словами, це буде найбільший в Україні подібний польовий шпиталь, який прийматиме і стабілізуватиме поранених бійців для подальшого транспортування до стаціонарних медзакладів. "Найважливіше на полі бою для поранених захисників - якомога швидше їх стабілізувати й потім надавати ширшу медичну допомогу", - уточнюється в повідомленні.

Що стосується захисних екранів для танків, то на цей момент розроблено, виготовлено й направлено у війська партії захисних екранів на танки радянського (Т-72), українського (Т-64) та американського (M1 Abrams) виробництва. Наразі їх розробляють для Bradley.

Водночас Мироненко уточнив, що цей проєкт, як і інші, розпочинався разом із військовими. Наразі найбільше уражень техніка отримує від ворожих FPV-дронів, тому виникла потреба в додатковому захисті.

"Проєкт ми почали близько півтора року тому з виробництва захисних екранів для радянських танків Т-64 і Т-72. Екрани повністю закривають башту, моторний відсік, а також щілини, в які може залетіти дрон і знерухомити танк або заклинити башту. А це впливатиме на його боєздатність і на можливість евакуюватися з поля бою. Тобто насамперед екрани бережуть життя бійців. Захист також допомагає підвищити живучість танка", - пояснив він.

Водночас уточнюється, що компанія виробила кілька сотень зразків такого захисту для радянських танків. А коли в ЗСУ почала надходити західна техніка, виявилося, що навіть Abrams або Bradley недостатньо пристосовані до сучасної війни й потребують додаткового захисту. У зв'язку з цим було розроблено екрани для Abrams, майже всі з яких уже встановлено. Нині розробляють екрани для Bradley: "Думаю, що десь через тиждень перші зразки поїдуть на випробування", - сказав Мироненко.

За його словами, після розроблення пристосувань військовим передають перший зразок, який вони тестують на полігоні. У разі схвалення відбувається перехід до серійного виробництва, або доопрацьовують з урахуванням зауважень.

Операційний директор зазначив, що такої кількості дронів, яку використовують нині в Україні, не було ніде й ніколи - ні в Іраку, ні в Афганістані, ні в інших місцях, де застосовували танки Abrams. Тому американці не мали такого досвіду щодо захисту танків від дронових атак. І хоча їхня техніка сучасніша за радянську, але теж має певні недоліки й досить вразлива перед дронами і також потребує додаткового захисту, щоб забезпечити її живучість на полі бою.

Мироненко додав, що в компанії намагаються зробити конструкцію легкою для монтажу, з моменту її доставки на полігон до встановлення на танк минає близько 12 годин. Водночас виготовлення одного комплекту, наприклад на Abrams, триває до 10 днів, а комплект на радянські танки виготовляють за два-три дні. Відмінності полягають у розмірі, вазі й кресленнях, тому що Abrams більший і має іншу конструкцію.

Топменеджер констатував, що встановлення екранів розпочалося ще 2014 року, коли БМП і БТРи захищали екранами від ПТКРів, і коли виникла проблема з дронами, удосконалили попередні рішення, які постійно змінюються.

"Ми змінюємо конструкцію залежно від того, які ураження можуть дістати танки від нових видів боєприпасів, що використовує ворог (...) І поки ми не будемо впевнені, що цей зразок досконалий, ми його не починаємо масштабувати. Але коли ми вже дійшли згоди з військовими, тоді починається виробництво десятків і сотень одиниць", - уточнив Мироненко.

Він також припустив, що західні виробники військової техніки використовуватимуть українські розробки з підвищення безпеки.

"Метінвест" є вертикально інтегрованою групою з видобувних і металургійних підприємств. Підприємства групи розташовані переважно в Донецькій, Луганській, Запорізькій і Дніпропетровській областях. Основними акціонерами холдингу є група "СКМ" (71,24%) і "Смарт-Холдинг" (23,76%), які спільно керують ним. ТОВ "Метінвест Холдинг" - керуюча компанія групи "Метінвест".

Теги:   танк Сталевий фронт захисні екрани підземний шпиталь Переглядів:   149

Читайте також:

04.07

Індекс споживчих настроїв українців знизився до найнижчого рівня з 24 лютого 2022 року

04.07

"Укрпошта" в 1 кварталі 2,1 раза скоротила чистий збиток

03.07

США виділять Україні військову допомогу в $2,3 млрд