Авіакомпаніям Європи доведеться підвищити ціни для покриття витрат на декарбонізацію

Транспорт 04.07.2024    17:27

Європейським авіакомпаніям доведеться підвищити ціни на квитки, щоб покрити витрати на зниження шкідливих викидів, заявив в інтерв'ю Financial Times глава International Consolidated Airlines Group S.A. (IAG) Луїс Гальєго.

За його словами, перехід на більш екологічне, але дорожче паливо матиме великий вплив на галузь і змусить деяких людей відмовитися від перельотів.

"Перельоти стануть дорожчими, - сказав він. - Це проблема, і щоб її змешити, ми намагаємося підвищити ефективність, але на попиті вона позначиться".

Європейські авіакомпанії можуть стати менш конкурентоспроможними через жорсткі цілі щодо досягнення нульового чистого показника викидів (net zero) в ЄС, які передбачають, зокрема, доведення частки екологічного пального в авіаіндустрії до 6% до 2030 року.

"Ми згодні з декарбонізацією, але я думаю, що потрібно проводити її рівномірно в усьому світі, щоб не ставити під загрозу європейську авіацію", - зазначив Гальєго.

Екологічно чисте авіаційне пальне (SAF) виробляється з цілої низки невикопних ресурсів - від харчової олії до сільськогосподарських культур. Викиди від його використання можуть бути на 70% нижчими, ніж від традиційного авіапального.

Однак обсяги його випуску дуже малі, що обумовлює його дорожнечу порівняно зі звичайним авіапальним. Минулого року на екологічне авіапальне припадало менше 1% споживання в галузі.

IAG, куди входять British Airways, Iberia, Aer Lingus, Level і Vueling, у 2023 році використовувала 12% світового SAF.

Гальєго також вказує на зниження безкоштовних квот на викиди для авіакомпаній, що підвищує витрати на купівлю таких квот у рамках єдиного механізму ЄС.

Німецька Lufthansa в червні однією з перших у галузі оголосила про запровадження націнок на квитки для покриття витрат на екологічніше пальне і декарбонізацію. З наступного року вони становитимуть 1-72 євро на квиток.

Теги:   Європа авіакомпанія декарбонізація Переглядів:   159

Читайте також:

07.07

"Укрзалізниця" перевезла 35,1 млн тонн зернових вантажів

06.07

УЗ на 23% збільшила обсяг перевезення пасажирів

05.07

В Україні третину пасажирських вагонів оснащено сучасними кондиціонерами