У Великій Британії сьогодні обирають парламент

Ринки 04.07.2024    14:16

Британці вирушать на виборчі дільниці в четвер, щоб визначити новий склад парламенту. Виборчі дільниці будуть відкриті з 07:00 до 22:00 за місцевим часом (з 09:00 до 00:00 кв). Британський парламент обирається на п'ять років і для більшості одній партії необхідно отримати 326 місць із 650.

Перші попередні результати очікуються близько 23:30 (01:30 кв), а в період з 03:00 до 05:00 (з 05:00 до 07:00 кв) очікується публікація уточнених даних. Західні ЗМІ зазначають, що зазвичай саме після оприлюднення такої уточненої інформації про результати голосування лідер партії, що програє, визнає поразку.

Очікується, що в п'ятницю вранці лідер партії-переможниці вирушить до Букінгемського палацу, де повідомить королю Карлу III, що готовий сформувати уряд.

Передвиборчі опитування були вкрай несприятливими для консерваторів: за даними кількох ЗМІ, які компілювали опитування від різних компаній, що займаються збором громадської думки, лейбористи можуть отримати близько 40% голосів, консерватори - близько 20%, а партія "Реформувати Сполучене Королівство" - близько 16%.

Водночас експерти з компанії Survation заявили, що з 99% упевненістю можуть сказати, що лейбористи виграють із величезним відривом. За даними їхнього останнього опитування, з урахуванням чинних правил розподілу голосів за підсумками виборів, Лейбористська партія може отримати 484 місця з 650 (близько 75% місць). За такого розкладу Консервативна партія отримає всього 64 місця (близько 10%), що може стати найгіршим показником за всю їхню історію.

Таким чином партія "Реформувати Сполучене Королівство", яку очолює Найджел Фараж, може, за сприятливого збігу обставин, обійти на виборах консерваторів і стати другою за значимістю політичною партією в країні. Здебільшого партія Фаража фокусується на питанні імміграції та продовженні "Брекзиту".

Водночас очікуються зміни з боку Шотландії та Північної Ірландії. Шотландська національна партія (ШНП), яка переживає внутрішню кризу, може втратити частину місць у британському парламенті, поступившись ними лейбористам. Водночас від Північної Ірландії більшість місць у парламенті вперше в історії може виграти ліва націоналістична партія "Шинн Фейн". Партія дотримується політики абстенціонізму, що означає, що в разі перемоги свої місця вона де-факто не займе.

Передвиборчі опитування в Уельсі радикальних змін не прогнозують.

На думку британських виборців, найбільш важливими проблемами в королівстві наразі є економічна ситуація (близько 52% заявили про це), ситуація у сфері охорони здоров'я (50%) і питання імміграції та пошуку притулку (40%). Водночас британські ЗМІ зазначають, що у своїх передвиборчих обіцянках і лейбористи, і консерватори не приділяють належної уваги основним проблемам країни.

Лідер лейбористів Кір Стармер обіцяє реформувати кілька галузей, зокрема Національну службу охорони здоров'я, і підвищити податки для інвестиції в ці галузі. Лідер консерваторів прем'єр-міністр Ріші Сунак обіцяє знизити податки.

При цьому позиції двох партій щодо повномасштабної війни РФ проти України не надто різняться: Сунак обіцяв бути на боці України, "чого б це не коштувало", а Стармер не раз повторював, що його підтримка Києва є "залізною". У маніфесті Лейбористської партії йдеться про те, що вона готова працювати з українською владою, щоб дипломатично ізолювати Росію і збільшити промислове виробництво. Також лейбористи готові працювати для створення шляху до членства України в НАТО.

Водночас Фараж заявляв, що Росії та Україні варто було б спробувати організувати переговорний процес, вдавшись до послуг посередників. Він розкритикував розширення НАТО на схід і зазначив, що Україна, на його думку, в майбутньому повинна виконувати роль буферної держави між Росією і Заходом.

Політичні проблеми для Консервативної партії почалися ще наприкінці 2021 року, коли Борис Джонсон, який обіймав на той час посаду прем'єр-міністра, через участь у вечірках під час локдауну у зв'язку з коронавірусом COVID-19 і скандалів, що послідували за цим, пішов у відставку. Пост прем'єра у вересні 2022 року обійняла Ліз Трасс, а в жовтні її змінив Сунак. Консервативна партія перебуває при владі у Великобританії близько 14 років.

Наприкінці травня Сунак оголосив про намір провести загальні вибори 4 липня, рішення стало сюрпризом для багатьох. Попередній парламент зібрався у грудні 2019 року, отже, у прем'єра був час до грудня.

Раніше аналітичний центр Experts Club презентував аналітичний матеріал щодо найважливіших виборів у країнах світу у 2024 році, детальніше відео аналіз доступний тут - https://youtu.be/73DB0GbJy4M?si=eGb95W02MgF6KzXU

Підписатися на ютуб канал Experts Club можна тут - https://www.youtube.com/@ExpertsClub
 

Теги:   Парламент Велика Британія Experts Club Переглядів:   106

Читайте також:

06.07

Британський уряд буде підтримувати Україну - новий британський прем'єр Стармер

06.07

Компанія Knauf купить ділянку землі в Києві

06.07

В Ірані обрали нового президента