Nvidia продасть Китаю ШІ-чіпи на $12 млрд

Технології 05.07.2024    16:23

Американський виробник графічних процесорів Nvidia Corp. має намір продати в Китаї цьогоріч чіпи, які використовують у сфері штучного інтелекту, на суму $12 млрд, незважаючи на експортний контроль США, пише Financial Times.

За прогнозами аналітиків, компанія найближчими місяцями поставить у КНР понад 1 млн нових чипів H20, які були розроблені для того, щоб обійти обмеження влади США на продаж ШІ-процесорів китайським клієнтам.

За оцінками консалтингової фірми SemiAnalysis, це майже вдвічі перевищує кількість конкуруючих чипів Ascend 910B, які планує продати китайська Huawei.

Кожен чип H20 коштує від $12 тис. до $13 тис., що дає змогу оцінити дохід Nvidia від їхньої реалізації у понад $12 млрд. Для порівняння, за підсумками фінансового року, що завершився в січні 2024 року, компанія отримала $10,3 млрд від усього бізнесу в Китаї, зокрема від продажу графічних чипів для ПК-геймерів та інших продуктів.

Після введення адміністрацією президента США Джо Байдена 2022 року обмежень на продаж Nvidia своїх найпотужніших ШІ-чипів у Китай, компанія попереджала, що її бізнес постраждає, оскільки постачальники хмарних обчислень і стартапи у сфері ШІ звернуться до місцевих альтернатив, зокрема до продукції Huawei.

Головний виконавчий директор Nvidia Дженсен Хуан у травні заявляв, що "наш бізнес у Китаї істотно менший, ніж був у минулому".

"Зараз у Китаї стало набагато більше конкурентів через обмеження на наші технології", - зазначив він.

У 2021 році на частку КНР припадало понад чверть виручки Nvidia. Навіть якщо чип H20 продаватиметься так добре, як очікують аналітики, цього року частка Китаю може наблизитися до 10%. Однак це зумовлено не тільки експортними обмеженнями, а й величезним зростанням попиту на чіпи Nvidia з боку американських технологічних компаній, що створюють дедалі потужніші системи штучного інтелекту, зазначає FT.

Котирування акцій Nvidia зросли на 4,6% за підсумками торгів у четвер. Капіталізація компанії з початку поточного року злетіла в 2,6 раза (до $3,16 трлн), тоді як фондовий індекс Nasdaq Composite додав 21%.

Теги:   Китай Nvidia ШІ-чіп Переглядів:   279

Читайте також:

08.07

"Сентравіс" розробив власну технологію обробки сталі для середовищ із високим тиском

06.07

За 2 роки дії "еРабота" 18 тис. підприємців отримали гранти на 8,5 млрд грн

04.07

Ракета Alpha вивела на орбіту вісім міні-супутників - Firefly Aerospace