Прем'єром Великої Британії став Кір Стармер 

Ринки 05.07.2024    17:48

Лідер лейбористів, які перемогли на парламентських виборах, Кір Стармер у п'ятницю став прем'єром Великої Британії, повідомили в Букінгемському палаці.

"Король Карл III сьогодні прийняв сера Кіра Стармера і попросив його сформувати новий кабінет міністрів. Сер Кір Стармер погодився виконати доручення короля", - йдеться в заяві Букінгемського палацу.

Після цього Стармер вирушив до резиденції британських прем'єрів на Даунінг-стріт, де виступив із першою промовою як прем'єр.

"Наша країна рішуче проголосувала за зміни, за національне оновлення і повернення до політики служби народу... Ми маємо рухатися далі разом", - заявив він, звертаючись до журналістів.

Стармер пообіцяв, що зміни в країні розпочнуться негайно, пообіцяв "перебудувати Велику Британію", "підняти на ноги" систему охорони здоров'я, знизити рахунки за електроенергію й убезпечити державні кордони".

Кір Стармер - адвокат, який спеціалізується на темі прав людини. Він народився 2 вересня 1962 року в Лондоні, але виріс у графстві Суррей. Із 2008-го до 2013 року обіймав посаду генерального прокурора, а 2015-го був уперше обраний до Палати громад парламенту Великої Британії. У 2020 році Стармер став лідером Лейбористської партії, замінивши на цій посаді Джеремі Корбіна, і, відповідно, став лідером опозиції.

Раніше в п'ятницю повідомлялося, що попередник Стармера на посаді прем'єра Ріші Сунак пішов у відставку після поразки його Консервативної партії на виборах.

У четвер у Великій Британії відбулися парламентські вибори, за результатами яких консерватори зазнали поразки: наразі Лейбористська партія набирає 412 із 650 місць у парламенті, консерваторам вдалося забезпечити собі лише 121 місце.

Консервативна партія перебувала при владі у Великій Британії майже 14 років.

Теги:   Лейборист Велика Британія Прем\'єр Кір Стармер  Переглядів:   165

Читайте також:

08.07

Страховик "Експрес Страхування" нарощує кількість СТО-партнерів

08.07

Офіс групи компаній DIM пошкоджено внаслідок російських ракетних ударів по Києву

08.07

9 липня оголошено Днем жалоби в Києві - мер