Ринки акцій Європи зростають на статданих і політичних новинах

05.07.2024    15:14

Фондові індекси найбільших країн Західної Європи зростають у п'ятницю, інвестори оцінюють різні статдані та підсумки виборів у Великій Британії.

Зведений індекс найбільших європейських компаній Stoxx Europe 600 за даними на 11:29 кв підвищився на 0,37%, до 519,47 пункту.

Британський індекс FTSE 100 збільшився на 0,24%, німецький DAX - на 0,9%, французький CAC 40 - на 0,33%. Італійський FTSE MIB та іспанський IBEX 35 додали 0,6% і 0,1% відповідно.

Як стало відомо в п'ятницю, обсяг промислового виробництва у ФРН у травні впав на 2,5% порівняно з попереднім місяцем, показавши найгіршу динаміку з грудня 2022 року. Аналітики в середньому очікували підвищення показника на 0,2%, за даними Trading Economics.

Головним негативним фактором для промвиробництва в травні стала ситуація в обробних галузях. Зокрема, виробництво в автомобільній промисловості впало на 5,2% після зростання на 4,5% у квітні. У машинобудуванні спостерігався спад на 5,9%.

У Франції промвиробництво в травні впало на 2,1%, рекордно з жовтня 2022 року, після підйому на 0,6% у квітні.

Тим часом лейбористська партія за підсумками виборів здобула більшість у Палаті громад Великої Британії, подолавши необхідний для цього поріг у 326 місць, і сформує наступний уряд, повідомляють місцеві ЗМІ. Лідер лейбористів Кір Стармер стане наступним прем'єр-міністром країни.

Чинний прем'єр Ріші Сунак визнав поразку, заявивши: "Лейбористська партія перемогла на цих загальних виборах, я зателефонував серу Кіру Стармеру, щоб привітати його з перемогою", цитують прем'єра ЗМІ.

Акції Shell дешевшають на 0,3%. Британо-нідерландська енергетична компанія підвищила нижню межу прогнозного діапазону для виробництва в газовому підрозділі (Integrated Gas) на другий квартал 2024 року, а також звузила прогноз для сукупного обсягу видобутку в сегменті upstream до 1,72-1,82 млн б.н.е./добу.

Ціна паперів BNP Paribas знижується на 0,4% на чутках, що французький банк розглядає можливість купівлі німецького підрозділу HSBC у сфері управління статками спільно зі швейцарським UBS.

Капіталізація німецького виробника акумуляторів Varta AG підскочила на 20% на новинах, що автовиробник Porsche проявляє інтерес до купівлі мажоритарної частки в підрозділі компанії, що займається випуском літій-іонних батарей.

У Франкфурті різкий підйом демонструють акції виробника шин та інших автокомпонентів Continental AG, що дорожчають на 3,2%, а в Парижі лідером зростання є папери Eurofins Scientific SE (+3,9%).

Теги:   акція Європа Переглядів:   96