Boeing визнала провину в катастрофах 737 MAX

Транспорт 08.07.2024    17:43

Boeing Co. визнала провину в тому, що свідомо вводила в оману регуляторів сфери безпеки польотів щодо проблем літаків 737 MAX, які стали причиною двох авіакатастроф.

Таким чином, компанія пішла на угоду, запропоновану раніше Мін'юстом США. В іншому разі їй загрожувало б відновлення судових розглядів.

Boeing офіційно визнає свою провину і виплатить додатковий штраф у розмірі $244 млн, повідомляє газета The Wall Street Journal із посиланням на судові документи.

Компанія повинна буде спрямувати $455 млн протягом наступних трьох років на поліпшення комплаєнсу і програми забезпечення безпеки польотів. Крім того, Boeing доведеться найняти стороннього консультанта для відстеження дотримання нею вимог авіаційних регуляторів.

Визнання провини в тяжкому злочині може створити проблеми для бізнесу Boeing, зокрема, ставить під загрозу її статус підрядника федерального уряду США, зазначає WSJ. Згідно з офіційними даними, минулого року компанія отримала контракти на суму $22,8 млрд від міністерства оборони США.

За словами джерел газети, Boeing і Міноборони США шукають можливості для вирішення цієї проблеми.

Угода з Мін'юстом також передбачає, що члени ради директорів Boeing зустрінуться з членами сімей жертв авіакатастроф.

Польоти літаків Boeing 737 МАХ були припинені в усьому світі в березні 2019 року після двох авіакатастроф - в Індонезії та Ефіопії. З кінця 2020 року експлуатацію літаків 737 MAX відновили.

Визнання компанією своєї провини, ймовірно, стане завершенням правової епопеї, яка, здавалося б, розв'язалася в січні 2021 року, пише WSJ. Тоді Boeing визнала, що двоє її колишніх співробітників ввели в оману Федеральне управління цивільної авіації США (Federal Aviation Administration, FAA) щодо безпеки польотів лайнерів 737 MAX, після чого самій компанії було призначено випробувальний термін.

Цю угоду було скасовано в травні поточного року, коли прокуратура заявила, що Boeing порушила умови угоди, відкривши, таким чином, можливість для відновлення кримінального переслідування. У самій компанії стверджують, що дотримувалися вимог укладеної 2021 року угоди.

Акції Boeing подешевшали на 29% з початку поточного року.

Теги:   Boeing катастрофа 737 MAX Переглядів:   188

Читайте також:

06.10

Toyota перенесла початок випуску електромобілів у США на 2026 рік

05.10

Rivian погіршив річний прогноз випуску електромобілів через брак компонентів

04.10

Київ отримав 55 авто для міських служб від Лейпцига