Польща та Україна підписали угоду про безпеку

Ринки 08.07.2024    16:19

Напередодні саміту НАТО у Вашингтоні президент України Володимир Зеленський і прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск підписали у Варшаві двосторонню угоду про безпеку. "Ті, хто сьогодні захищає Україну, захищають і себе", - сказав Туск. 

Президент України назвав угоду "амбітною". "Вона здатна захистити життя наших людей і протистояти російському злу", - сказав Зеленський. Угода передбачає розробку механізму, за допомогою якого "російські ракети і безпілотники, випущені в напрямку Польщі, можуть бути збиті в українському повітряному просторі".

Зеленський прибув до Польщі в день запеклих російських ракетних атак на його країну, в результаті яких загинули щонайменше 26 осіб. Постраждала велика дитяча лікарня в Києві. "Немає слів, немає документів, немає політичних заяв, яких було б достатньо, щоб засудити агресора", - сказав Туск.

Польща, член ЄС і НАТО, є одним з найстійкіших політичних і військових прихильників України, яка зазнала нападу з боку Росії. Вона також слугує важливим центром для західної військової допомоги Києву. Польща також прийняла майже мільйон біженців з сусідньої країни.

Україна уклала угоди про безпеку з ЄС і 19 окремими державами, в тому числі зі США, Японією і Німеччиною. Вони формалізують вже надану військову і цивільну підтримку і пропонують перспективу подальшої допомоги протягом початкового періоду в десять років.

У другій половині дня Зеленський зустрінеться зі своїм польським колегою Анджеєм Дудою. Саміт НАТО з нагоди 75-річчя оборонного альянсу відбудеться у Вашингтоні з 9 по 11 липня. Очікується, що глави держав та урядів 32 країн-членів альянсу обговорять, серед іншого, подальшу допомогу Україні. Зеленський також запрошений на зустріч. Оскільки повітряний простір над Україною закритий з початку війни, Зеленський повинен використовувати наземний маршрут через Польщу для всіх закордонних поїздок, перш ніж він зможе продовжити свою подорож літаком звідти.

Джерело: https://www.zeit.de/news/2024-07/08/polen-und-ukraine-unterzeichnen-sicherheitsabkommen

Теги:   Україна Польща угода безпека Переглядів:   241

Читайте також:

05.10

Швейцарська компанія допоможе з розмінуванням Київської області

05.10

Галина Герега вже контролює понад 50% голосів у польській Intersport

05.10

З початку 2024 року в Україну в'їхало близько 5 тисяч громадян Індії