Sovico Group купує Qazaq Air за $4 млн

Транспорт 09.07.2024    13:31

Придбання казахстанської авіакомпанії Qazaq Air обійдеться покупцеві - в'єтнамській Sovico Group орієнтовно у 2 млрд тенге ($4,2 млн за поточним курсом), повідомив міністр транспорту Казахстану Марат Карабаєв.

"Завершення угоди очікуємо до кінця вересня. (...) Угоду веде "Самрук-Казина", по-моєму, (ціна - ІФ-У) становить близько 2 млрд тенге", - повідомив Карабаєв на прес-конференції в уряді.

Він нагадав, що контракт передбачає обов'язкову оплату всього боргу Qazaq Air, який, як повідомлялося раніше, оцінюють у 38 млрд тенге, а також зобов'язання покупця щодо реєстрації щонайменше 20 повітряних суден для перевізника.

"Але сам інвестор планує до 50 повітряних суден привести. Досить сильний гравець з'явиться на ринку, тому що, як відомо, у SCAT і Air Astana по 54 борти. Це вплине на конкуренцію і доступність авіаквитків", - уточнив міністр.

У травні цього року казахстанський держфонд "Самрук-Казина" повідомив, що продає дочірню авіакомпанію Qazaq Air в'єтнамській Sovico Group.

За словами голови правління "Самрук-Казини" Нурлана Жакупова, група Sovico в найближчі 5 років закупить для Qazaq Air щонайменше 20 бортів виробництва Airbus і Boeing, а щонайбільше - прагне поставити 50 літаків. Сума прямих іноземних інвестицій складе понад $1 млрд.

Qazaq Air створена 2015 року, на 100% належить держфонду "Самрук-Казина", займає близько 7% авіаринку Казахстану. Повітряний флот складається з п'яти літаків Bombardier DHC-8-Q400NG.

Sovico Group є одним з найбільших диверсифікованих конгломератів у В'єтнамі, діє в енергетичній, будівельній та фінансовій сферах, а також авіаційній галузі.

Офіційний курс на 9 липня - 476,27 тенге/$1.

Теги:   Qazaq Air Sovico Group Переглядів:   115

Читайте також:

19.09

Продаж автомобілів у ЄС впав на 18,3%

19.09

Машиністи Великої Британії погодилися на підвищення зарплати на 15%

19.09

ОККО займає 19% ринку продажу пального в Україні