ООН вимагає від Росії негайно повернути Україні найбільшу в Європі атомну електростанцію

Ринки 12.07.2024    11:05

Організація Об'єднаних Націй - Генеральна Асамблея ООН ухвалила в четвер резолюцію з вимогою до Росії терміново вивести свої війська та персонал з найбільшої в Європі атомної електростанції і негайно повернути об'єкт Україні.

Резолюція також повторює вимоги Асамблеї до Росії негайно "припинити свою агресію проти України" і вивести всі війська, а також знову підтверджує прихильність 193 членів світової організації до "суверенітету, незалежності, єдності і територіальної цілісності України".
Резолюція була схвалена 99 голосами проти 9 при 60 країнах, які утрималися, і 25 країнах, які не голосували.

Проти резолюції виступили Білорусь, Куба, Еритрея, Малі, Нікарагуа, Сирія, Бурунді, Північна Корея та Еритрея. Китай, Індія, Південна Африка та багато країн Близького Сходу були серед тих, хто утримався.

У резолюції висловлюється "серйозне занепокоєння з приводу нестабільної ситуації з ядерною безпекою на Запорізькій атомній електростанції". У ній говориться, що повернення станції під повний контроль України забезпечить її безпеку і дозволить Міжнародному агентству з атомної енергії "здійснювати безпечні, ефективні та дієві гарантії".

Побоювання ядерної катастрофи були на першому плані відтоді, як російські війська окупували станцію невдовзі після вторгнення в Україну в лютому 2022 року. Запорізька АЕС, яка має шість ядерних реакторів, розташована на підконтрольній Росії території на південному сході України поблизу лінії фронту і постійно потрапляє під перехресний вогонь.

Читати далі: Україна готується до того, що Росія може саботувати найбільшу в Європі атомну станцію

МАГАТЕ неодноразово висловлювало занепокоєння з приводу перебоїв у постачанні електроенергії до Запоріжжя, яка має вирішальне значення для роботи станції, а також з приводу проблем з її постачанням. Не називаючи винних, Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі заявив 15 квітня в Раді Безпеки ООН, що його агентство підтвердило три атаки на Запорізьку АЕС, починаючи з 7 квітня.

І Україна, і Росія регулярно звинувачують одна одну в атаках на завод, і в четвер ці звинувачення продовжилися.
Посол України в ООН Сергій Кислиця представив резолюцію, заявивши Генеральній Асамблеї, що Росія "продовжує порушувати ключові принципи технологічної та фізичної ядерної безпеки" і продовжує атакувати завод.

За його словами, Україна і сусідні країни зазнали "катастрофічних наслідків" ядерного вибуху на Чорнобильській АЕС у 1986 році, але наслідки можливого інциденту на Запорізькій АЕС, "яку навмисно перетворили на ключовий компонент військової стратегії Росії, були б ще більш катастрофічними".

Кислиця попередив, що "якщо ми просто стоятимемо зі схрещеними руками, ця удача не буде тривати вічно, і інцидент буде неминучим".

"Ядерна безпека і захист залежать від нашої здатності зайняти сильну і спільну позицію щодо неприпустимості продовження окупації і мілітаризації Запорізької атомної електростанції", - заявив український посол.

Заступник посла Росії в ООН Дмитро Полянський звинуватив Україну та її західних прихильників у спробі проштовхнути резолюцію з реальною метою отримати "благословення" Генеральної Асамблеї на результати мирної конференції з питань України, що відбулася минулого місяця в Швейцарії, і в "привнесенні політичних елементів".

У комюніке конференції майже 80 країн закликали до того, щоб "територіальна цілісність" України була основою будь-якої мирної угоди, спрямованої на припинення війни. У ньому також йдеться про те, що Запорізька та інші атомні електростанції повинні залишатися під контролем України відповідно до принципів МАГАТЕ.

Полянський звинуватив прихильників комюніке в тому, що вони намагаються "просувати неправдивий західний наратив про джерело загроз для ядерних об'єктів в Україні". Він заявив, що єдиною загрозою для ядерних об'єктів в Україні сьогодні є "регулярні, безрозсудні атаки Києва на Запорізьку атомну електростанцію", пов'язану з нею інфраструктуру та прилегле місто, де живуть працівники станції та їхні сім'ї.

https://time.com/6997689/un-zaporizhzhia-nuclear-power-plant-russia-ukraine/

 

 

Теги:   ООН Україна Росія атомна станція Переглядів:   113

Читайте також:

22.08

Експорт швейцарських годинників зріс на 1,6%

22.08

Укрзалізниця придбає 10 тисяч тонн дизельного пального у Укрнафти

22.08

Азербайджан подав заявку на вступ до БРІКС