Orlen Lietuva подвоїть потужності терміналу для постачання пального в Україну

Нафта і газ 12.07.2024    14:56

Литовська компанія з імпорту та переробки нафти Orlen Lietuva має намір подвоїти потужності терміналу нафтопродуктів, розташованого на кордоні з Польщею, у Моцкаві, з метою забезпечення поставок пального в Україну та задоволення потреб материнської нафтової групи Orlen.

Як повідомив агентству BNS керівник зі зв'язків із громадськістю компанії Томас Дигайтіс, наразі на терміналі можна перевантажувати до 90 тис. тонн бензину і дизпалива на місяць, а в другій половині цього року після розширення потужностей це значення сягне 170 тис. тонн.

"Тоді буде забезпечено стабільне постачання пального на український ринок, збільшиться експортний потенціал Orlen Lietuva на залізниці та підвищиться гнучкість усієї групи Orlen у регіоні", - сказав Дигайтіс.

На терміналі буде встановлено додаткові пристрої наливу нафтопродуктів, насоси, пристрій уловлювання парів бензину.

За словами Дигайтіса, уже навесні 2022 року, коли компанія почала доправляти нафтопродукти в Україну залізницею через Польщу (в умовах повномасштабного російського вторгнення в Україну - ІФ-У), потужності терміналу стало не вистачати для потреб компанії. "Оскільки країни з'єднані залізничними шляхами різної колії, вантажі нафтопродуктів доводиться перевантажувати на цьому терміналі. Однак його потужність, яка була достатньою для потреб групи Orlen, стала вузьким горлечком у разі одночасного постачання в Україну та задоволення потреб Orlen", - сказав Дигайтіс.

"Відтоді (від 2022 року - ІФ-У) було вжито різних заходів для збільшення потужності терміналу: кількість співробітників постійно збільшувалася, операції здійснювалися 24 години на добу, розширювалася митна територія. Orlen Lietuva ухвалила рішення усунути цього року обставини, що обмежують експорт, і розширити потужності терміналу", - повідомив він.

Orlen Lietuva не розкриває запланований обсяг вкладень у розширення потужності терміналу.

До лютого 2022 року термінал Моцкава використовували тільки задля власних потреб Orlen Lietuva в регіоні, а продукцію з НПЗ, що належить компанії, в литовському Мажейкяї транспортували в Україну через Білорусь.

У звіті за 2023 рік компанія повідомляла, що її продаж на українському ринку торік зріс на 68,6% порівняно з 2022 роком, до 624 тис. тонн. У 2023 році Orlen Lietuva продала загалом майже 8,8 млн тонн нафтопродуктів.

У січні в інтерв'ю BNS глава компанії Радослав Мішталевський говорив, що Orlen Lietuva є одним із основних постачальників палива для України.

Термінал у Моцкаві переважно призначений для перевалки вантажів нафтопродуктів між залізничними коліями з колією різної ширини.

Теги:   Orlen Lietuva нафта імпорт Литова Переглядів:   156

Читайте також:

06.09

"Укрнафта" виділила 51 млн грн на закупівлю 50 нових автомобілів для українських снайперів

03.09

"Укргазвидобування" ввело в експлуатацію свердловину з дебітом 274 тис. куб. м на добу

02.09

Азербайджан розпочав постачання газу до Хорватії