Спека завадить зібрати рекордні врожаї кукурудзи та сої - Висоцький

Агро 15.07.2024    12:24

Спека, що встановилася в Україні, особливо не позначиться на врожаї ранніх сільгоспкультур, проте на високі показники пізніх олійних культур, зокрема кукурудзи та сої, розраховувати вже не доводиться, заявив в.о. міністра аграрної політики і продовольства Тарас Висоцький в ефірі Єдиного національного телемарафону.
Він нагадав про наявність двох типів сільгоспкультур, які вирощує Україна, - ранні та пізні. Жнива ранніх культур уже тривають. Йдеться про пшеницю, ячмінь, а також про овес, горох, жито, ріпак.
"Ці культури також схильні до ефекту спеки, але він не є критичним. Щодо збирання навіть сприятливі", - сказав в.о. міністра.
За його інформацією, середня врожайність ранніх зернових культур становить 37 ц/га. Однак вона зростатиме, оскільки жнива тривають у південних і центральних регіонах. Зокрема, Одеська, Миколаївська, Кіровоградська, Дніпропетровська області вже намолотили понад 1 млн тонн кожна. Далі до жнив приступатимуть західні та північні регіони, де врожайність буде вищою.
Станом на сьогодні середня врожайність ранніх сільгоспкультур прогнозується приблизно 45-48 ц/га, акцентував Висоцький.
"Якщо ми подивимося на пізні культури, а це насамперед кукурудза, соняшник і соя, то тут може бути негативний ефект від спеки, оскільки зараз пік цвітіння, запилення і росту цих культур. Усе залежить від того, якою буде погода в наступні тижні. Але вже станом на сьогодні (можна констатувати - ІФ-У) наявна спека справді не дасть змоги зібрати рекордні показники по кукурудзі та соняшнику", - розповів в.о. міністра.
Висоцький повідомив, що по ранній зерновій групі очікується виробництво на рівні 27 млн тонн. Споживання цієї групи зернових культур усередині країни становить близько 6-8-9 млн тонн, що втричі більше за внутрішню потребу. Тому дефіциту зернових у країні не буде, а також не передбачається будь-яких різких цінових коливань.
Водночас, за його словами, ситуація може змінитися восени. Уже в серпні після завершення збирання ранніх зернових стане очевидною ситуація з іншими культурами.
"На сьогодні зміна ціни прогнозується більш на рівні інфляції або девальвації, тому що це (сільгоспкультури - ІФ-У) експортоорієнтовані товари. Вони прив'язані також до курсу гривні. Якихось різких змін цін на підставі цього збору (ранніх зернових культур - ІФ-У) не передбачається", - констатував в. о. міністра. Він додав: "остаточний прогноз щодо врожаю сільгоспкультур буде зроблено в другій половині серпня".

Теги:   соя рекорд Врожай спека кукурудза Переглядів:   157

Читайте також:

18.09

Україна під урожай-2025 засіяла 1,05 млн га озимими сільгоспкультурами

16.09

«Західний Буг» побудує переробний комплекс із переробки на борошно пшениці м'яких і жорстких сортів

16.09

У держбюджеті України на 2025 рік передбачено понад 5 млрд грн на аграрну галузь