Ринок акцій країн Західної Європи почав тиждень із падіння

16.07.2024    10:24

Ринки акцій найбільших країн Західної Європи завершили різким зниженням торги в понеділок.

Зведений індекс найбільших європейських компаній Stoxx Europe 600 опустився на 1,02%, до 518,73 пункту.

Британський FTSE 100 втратив 0,85%, німецький DAX - 0,84%, французький CAC 40 - 1,19%, італійський FTSE MIB - 0,59%, іспанський IBEX 35 - 0,96%.

Трейдери оцінювали новину про замах на експрезидента США Дональда Трампа. Як повідомлялося, політика було поранено пострілом на передвиборчому мітингу в Пенсільванії, куля зачепила його праве вухо. Багато аналітиків вважають, що ця подія підвищує шанси Трампа на президентських виборах поточного року.

Тиск на європейські ринки в понеділок також чинила інформація про уповільнення темпів економічного зростання в Китаї в другому кварталі до мінімальних із січня-березня 2023 року 4,7%.

Тим часом статдані з єврозони, опубліковані в понеділок, показали зниження промвиробництва в регіоні за підсумками п'ятого місяця поспіль. Обсяг промвиробництва в травні скоротився на 2,9% у річному вираженні (-3,1% у квітні).

Показник зменшився на 0,6% відносно попереднього місяця, коли він не змінився. Опитані Trading Economics аналітики очікували більш істотного зниження промвиробництва в помісячному вираженні - на 1%.

Акції британського виробника товарів класу "люкс" Burberry Plc впали на 16%. Компанія оголосила про зміну головного виконавчого директора і припинення дивідендних виплат, попередивши, що може зафіксувати операційний збиток у першому фінпівріччі, якщо ситуація на ринку не покращиться. Джонатан Акеройд залишає посаду CEO Burberry негайно, його місце займе Джошуа Шульман.

Капіталізація нідерландського виробника навігаційних систем TomTom впала на 8,4%. Компанія зафіксувала чистий збиток у другому кварталі за 3%-вого зниження виручки. Вона очікує, що її річна виручка буде ближчою до нижньої межі озвученого раніше прогнозного діапазону.

Ринкова вартість Nokia опустилася на 1,3%. Фінська компанія оголосила про угоду з Telecom Egypt, відповідно до якої Nokia займеться модернізацією її телекомунікаційної інфраструктури та впровадженням технології 5G.

Тим часом папери Atos SE підскочили на 10%. Французька IT-компанія погодила з кредиторами і власниками її бондів залучення нового фінансування на суму 1,65 млрд євро в рамках плану реструктуризації операцій.

У Франкфурті різко подешевшали акції енергетичних компаній Siemens Energy (-4,9%) і RWE (-3,4%), у Парижі лідерами зниження стали папери компаній "люксового" сегмента Kering (-5,3%), LVMH (-2,7%) і Hermes (-2,6%).

Теги:   Європа акція Переглядів:   164