Аграрії подали 63 заявки на розмінування за 10 днів – Мінекономіки

Агро 18.07.2024    16:46

Українські аграрії за 10 днів подали через Державний аграрний реєстр (ДАР) 63 заявки на отримання компенсації за розмінування 1942 земельних ділянки сільськогосподарського призначення загальною площею 9728 гектарів, повідомило Міністерство економіки з посиланням на дані Центру гуманітарного розмінування.

"Я можу лише вітати таку кількість фермерів, які наважилися на участь у програмі компенсацій з гуманітарного розмінування. Ми розуміємо, що ще має відбутися верифікація поданих документів і безпосередньо агровиробників, але зі стриманим оптимізмом я очікую, що ще цього місяця будуть позитивні рішення щодо частини фермерів, які подалися на програму", - сказав заступник міністра економіки Ігор Безкаравайний.

Згідно з повідомленням, найбільше заявок надійшло від підприємств, що працюють у Херсонській (17), Харківській (11), Миколаївській (10), Сумській (6) областях. Фермери, які працюють у Харківській області, подали на участь у програмі 618 земельних ділянок загальною площею понад 4,3 тис. га, аграрії Сумської області - 609 земельних ділянок площею понад 1,5 тис. га, Миколаївської - 354 ділянки площею понад 1,6 тис. га, Херсонської - 179 земельних ділянок площею понад 1,1 тис. га.

Ще 5 заявок подали фермери, які вже розмінували сільгоспземлі в період з 24 лютого 2022 по 15 квітня 2024 року.

У Мінекономіки нагадали, що програму компенсацій уряд ухвалив у березні цього року. Вона передбачає, що держава компенсує 80% вартості витрат на гуманітарне розмінування сільгоспземель, яке фермер планує провести або провів у період з 24 лютого 2022 року по 15 квітня 2024 року.

Заявки і фермерів, які лише планують розпочати розмінування агроземель, і вже розмінованих, розглядає комісія з розгляду питань, пов'язаних із наданням компенсації витрат за гуманітарне розмінування сільгоспземель при Мінекономіки.

Не можуть претендувати на компенсації фермери, проти яких Україна запровадила санкції, або якщо кінцеві власники с/г товаровиробника є громадянами країни-агресора, а також фермери, які перебувають у стадії ліквідації чи банкрутства, або мають податковий борг.

"Фахівці Центру гуманітарного розмінування активно взаємодіють із Державною податковою службою, Центром протимінної діяльності та Державним земельним кадастром, щоб перевірити документи потенційних учасників програми та подати їх на наступне засідання комісії при Мінекономіки", - резюмував директор Центру гуманітарного розмінування Володимир Байда.

Теги:   розмінування аграрій Переглядів:   368

Читайте також:

07.09

Болгарія зацікавлена в імпорті українського соняшнику, зернових і сухого молока

07.09

"Астарта" отримала від USAID 40 вагонів-зерновозів

06.09

УЗА виступає проти чергового підвищення тарифів на перевезення зерна залізницею