Фондові індекси найбільших країн Європи зростають в очікуванні рішення ЄЦБ

18.07.2024    14:28

Фондові індекси найбільших країн Західної Європи піднімаються в четвер, інвестори чекають підсумків липневого засідання Європейського центрального банку (ЄЦБ).

ЄЦБ не змінюватиме основних процентних ставок, однак може відновити їх зниження вже на наступному засіданні у вересні, вважають експерти. У червні європейський регулятор за підсумками червневого засідання знизив усі три ключові відсоткові ставки на 25 базисних пунктів, зниження стало першим з 2019 року.

На думку аналітиків, за час, що минув з червневого засідання, в економіці єврозони не відбулося значних змін, які могли б спровокувати нове пом'якшення ДКП. 
Крім того, керівництво ЄЦБ традиційно намагається змінювати ставку на засіданнях, які супроводжуються публікацією оновлених макроекономічних прогнозів, а наступне таке засідання відбудеться саме у вересні.

Рішення ЄЦБ стане відомим у четвер о 15:15 кв. О 15:45 кв розпочнеться пресконференція глави регулятора Крістін Лагард.

Зведений індекс найбільших європейських компаній Stoxx Europe 600 за даними на 12:44 кв підвищився на 0,37%, до 516,73 пункту.

Британський індекс FTSE 100 збільшився на 0,78%, німецький DAX - на 0,1%, французький CAC 40 - на 0,49%. Італійський FTSE MIB та іспанський IBEX 35 додали по 0,6%.

Акції Novartis дешевшають на 1,3%, хоча швейцарська фармкомпанія поліпшила прогноз для операційного прибутку на 2024 рік і тепер очікує, що показник зросте на 15-17% (mid-to-high teens percentage), а продажі збільшаться на 7-12%.

Ціна паперів Volvo AB зростає на 5,3%. Другий у світі виробник вантажних автомобілів збільшив чистий прибуток у другому кварталі, при цьому скоригований операційний прибуток помірно знизився, а виручка практично не змінилася.

Капіталізація норвезького оператора зв'язку Telenor опускається на 0,2%, незважаючи на те, що компанія поліпшила прогноз виручки на цей рік після сильної звітності за перше півріччя.

Тим часом фінська Nokia погіршила річний прогноз на тлі ринкової невизначеності. Ринкова вартість компанії падає на 5,4%.

Котирування акцій рекламної корпорації Publicis збільшується на 4,3%. Компанія поліпшила річний прогноз зростання органічної виручки до 5-6% з 4-5%. 
Аналітики, опитані Visible Alpha, чекають підвищення показника на 4,9%.

У Франкфурті активний підйом демонструють акції автовиробника Porsche, що дорожчають на 2,5%, а в Парижі лідером зростання є папери Teleperformance (+5,4%).

Теги:   Європа ЄЦБ фондові індекси Переглядів:   131