15% військовий збір на авто загрожує обвалом авторинку - експерт

19.07.2024    17:04

Намір уряду оподаткувати покупців нових і старих автомобілів (зокрема електромобілів) 15%-вим військовим збором при першій їх реєстрації в Україні може призвести до обвалу автопродажів і призвести до втрати цілих мереж офіційних автодилерів, вважає директор інформаційно-аналітичної групи AUTO-Consulting Олег Омельницький.

Якесь короткозоре і хаотичне рішення. При цьому нововведення будуть застосовані і до електромобілів, на які досі жоден податок (крім невеликого акцизу) не поширювався. про відновлення авторинку можна забути. Про подальше існування дилерів певних брендів можна розмірковувати. бо разом із 15% прийде ще й подорожчання від збільшеного курсу валют», - написав він у Facebook у п'ятницю.

На його думку, виграти від такого рішення може хіба що трейд-ін всередині країни.

Та й тут давно багато запитань, бо він на 98% у «чорній» зоні. Виграють тільки перекупники «з барсетками і кешем», - написав експерт.
Як спрогнозував Омельницький агентству «Інтерфакс-Україна», у найгіршому випадку ринок може недорахуватися і половини продажів. Особливо фатально це буде для найдоступніших за ціною авто.

Покупці і так платять 3-4-5% до Пенсійного фонду зараз (крім електро), а ще додасться 15% військового збору. то різко знизить купівельну спроможність, а на ринку, який і так падає, це може мати фатальний ефект для певних дилерських мереж з невеликими продажами, особливо в складних регіонах, де і так мало купують. Окупанти обиратимуть вживані авто, які вже мають українську реєстрацію, і обходитимуть автосалони», - зазначив він.

При цьому він наголосив, що цей фактор працюватиме в комплексі з іншими: збільшенням цін на автомобілі через зростання курсу, відсутністю електрики, падінням доходів у бізнесу і, відповідно, у покупців.
Мельницький висловив сподівання, що під час розгляду законопроєкту у Верховній Раді цю норму буде скасовано або пом'якшено.

Вся надія на Всеукраїнську асоціацію автоімпортерів і дилерів та Олега Назаренка (голова ВААІД - ІФ-У). бо переживуть цей «експеримент» далеко не всі цивілізовані оператори», - резюмував він.
Як повідомлялося, у четвер увечері у Верховній Раді зареєстровано урядові законопроєкти про внесення поправок до держбюджету-2024 щодо фінансового забезпечення сектору безпеки та оборони (№11417) і поправок до Податкового кодексу та інших законів про особливості оподаткування в період дії воєнного стану (№11416).

Законопроєктом про правки до Податкового кодексу, зокрема, передбачається введення 15%-го військового збору на купівлю легкових авто для їхньої першої реєстрації в Україні (очікуване зростання податкових надходжень - 10,2 млрд грн).
Нагадаємо, ринок легкових автомобілів в Україні, за даними AUTO-Consulting, після приросту, що відзначався від початку року, у травні перейшов до невеликої негативної динаміки (-0,4%) до травня-2023, а в червні падіння прискорилося до 13%. Причому падіння зафіксовано як до травня-2024 (-13,4%), так і порівняно з минулим роком (-13,1%).

Серед причин експерти зазначали, зокрема, зростання курсу валют, ситуацію з енергопостачанням, зниження продажів авто в лізинг через незрозумілу ситуацію з мобілізацією автотранспорту, а також вплив закону про мобілізацію, який набрав чинності і який також обмежив кількість покупців в автосалонах.

За даними AUTO-Consulting, у першому півріччі 2024 року в Україні продано понад 29,31 тис. нових легкових авто - на 16,3% більше, ніж за той самий період 2023 року, однак цей результат забезпечено насамперед за рахунок активного приросту ринку в перші чотири місяці.

Теги:   AUTO-Consulting військовий збор автопродажі Омельницький Переглядів:   235

Читайте також:

27.05

Основні економічні індикатори першого квартал 2024 року України та світу від Experts Club

26.05

Серйозною загрозою для компаній із виробництва продуктів харчування є перебої в роботі бізнесу

21.05

Україні потрібно більше гуманітарної допомоги, але її обсяги скорочуються - ООН