Новий керівник ОГХК сподівається на активізацію титанового ринку в 2025 р

19.07.2024    15:44

Новий керівник ПрАТ "Об'єднана гірничо-хімічна компанія" (ОГХК), в управління якого передано Вільногірський гірничо-металургійний комбінат (ВГМК, Дніпропетровська обл.) та Іршанський гірничо-збагачувальний комбінат (ІГЗК, Житомирська обл.), Єгор Перелигін, сподівається на активізацію титанового ринку в 2025 році.

Згідно з дописом т.в.о. голови правління ОГХК на сайті компанії "Титанова промисловість, ключові ринкові тренди, АТ "ОГХК" і сьогоднішні реалії", у червні Європейська Комісія запровадила спеціальну реєстрацію всього китайського імпорту діоксиду титану (ТiО2). Попереднє антидемпінгове мито затверджено на рівні 39,7%. Остаточне рішення очікується наприкінці року.

"Якщо все розвиватиметься за цією траєкторією і спеціальні мита будуть повністю затверджені за результатом антидемпінгового розслідування, то відкриються можливості зростання європейського виробництва діоксиду титану вже у 2025 році (а отже, європейські переробники споживатимуть більше сировини наступного року). Водночас китайське виробництво діоксиду титану може знизитися", - вважає Перелигін.

З посиланням на дані Геологічної служби США він нагадує, що Китай займає 56% світових "паспортних" виробничих потужностей. Китайські потужності стрімко збільшувалися з 2019 року на тлі повної відсутності зростання класичних географічних гравців. Таким чином, за останні п'ять років розширювалася географічна концентрація переробки. Те саме відбувалося і у випуску титанової губки. (Китай виробляє 67% усього світового обсягу титанової губки, завантаживши свої "паспортні" виробничі потужності майже на 85%).

"Поки що я не бачу жодної позитивної динаміки в сегменті "сульфатного" ільменіту. Сегмент "хлоридного" ільменіту почувається краще. Сегмент "сульфатного" ільменіту продовжує відчувати значний профіцит. Перше півріччя 2024 року дає змогу зробити висновок, що світовий ринок титановмісної сировини продовжує перебувати в стані "фрагментації". Проте світовий попит на титановмісну сировину загалом зростатиме у 2024 році порівняно з 2023 роком", - зазначає керівник компанії.

СЕО вказує на пошук ОГХК власного місця на світовому ринку.

"На початку цього місяця ми запустили видобуток на двох кар'єрах Іршанського ГЗК. Це була дуже важлива подія для ОГХК, оскільки кар'єри не функціонували з осені 2022 року. У 2023 році ми запустили нашу головну фабрику на виробництво "чистового" концентрату", - констатує Перелигін.

За його даними, контракт із постачанням ільменітового концентрату для великого американського виробника пігменту ТiО2 в обсязі 70 тис. тонн надав змогу реанімувати філію. Пройти кваліфікацію на північноамериканський ринок з таким великим об'ємом було дуже складно, оскільки продукція Іршанського ГЗК - сульфатний ільменітовий концентрат. Більшість хімпереробки в Північній Америці виробляється хлоридним процесом і сульфатна продукція здебільшого не підходить за своїми хімічними показниками і за своєю мінералогією. Але, оскільки на початку процесу переробки проводиться виготовлення "бленду" з різних ільменітових концентратів (іноді з додаванням титанового шлаку), то в деяких випадках сульфатний ільменіт може йти в "бленд" у контрольованих пропорціях.

При цьому. зазначає Перелигін, рівень сірки в іршанського продукту значно вищий, ніж хочуть бачити стратегічні партнери. Але в ОГКХ сподіваються, що зможуть знайти додаткові можливості для реалізації ще деяких обсягів на цей стратегічно важливий ринок на кінець року (але, ймовірність такого сценарію 50/50). Паралельно активно опрацьовуються можливості для постачання 30 тис. тонн (можливо більше) іршанського продукту на європейський ринок саме на операторів сульфатного процесу переробки.

"Чи є перспектива у сульфатного процесу в світі і чи є сенс орієнтуватися на цей сегмент? У Європі сульфатний процес залишається досить поширеним. Постачання європейських операторів є економічно доцільним, оскільки маржинальність буде вищою. Азія також має сильні позиції в сульфатному процесі, зокрема Китай, але наразі можливість постачання концентрату ільменіту до Китаю перебуває під великим геополітичним питанням", - уточнив глава компанії.

Він додав, що убачає можливість для переробки іршанського ільменітового концентрату в титановий шлак (із вмістом ТiО2 на мінімальному рівні 90%). Це логічний проєкт для середньострокового майбутнього, в якому знадобиться дуже конкретна і досить амбітна програма САРЕХ, але такий проєкт може вирішити питання якості базової сировини. Сірка залишається головним викликом. Альтернатива існує у вигляді флотації та десульфуризації під час виробництва концентратів, набагато логічніше будувати переробку концентратів у проміжний продукт (титановий шлак) і вирішувати проблему під час цього процесу.

Стосовно ж ситуації на Вільногірському ГМК, то зараз є 60 тис. тонн законтрактованого ільменітового концентрату. Уже відвантажено 20 тис. тонн і перебуває в процесі відвантаження ще 8 тис. тонн. Вільногірський продукт є одним із найкращих прикладів хлоридного ільменітового концентрату у світі, але щодня компанії доводиться боротися з негативними факторами впливу: реалії війни, постійні кризові ситуації, пов'язані з ліквідністю та відсутністю фінансових ресурсів для здійснення капінвестицій, високі ціни на е/е (і як результат - зростання собівартості) і той факт, що родовище біднішає (вміст корисної складової падає) і запасів залишається менше.

"Ми працюємо над пошуком додаткових можливостей продовження так званого "life of mine" Вільногірського ГМК... Ми бачимо можливість продовжити життя на деякі тимчасові горизонти і зараз уже опрацьовуємо відповідні ТЕО", - зазначив СЕО.

За його словами, в Україні експорт ільменітового концентрату підпадає під регуляцію Державної служби експортного контролю. Є необхідність в отриманні дозволів для здійснення експорту. Але головна проблема - Україна є єдиною країною у світі, яка регулює експорт ільменіту.

"Я нагадаю, що 95% сировини застосовується у виробництві пігменту ТiО2, і тільки 5% у виробництві металевого титану. Світовий ринок концентрату ільменіту на сьогодні перебуває в профіциті, і наші кінцеві споживачі не розуміють нашої регуляторної політики. Абсолютна більшість західних кінцевих споживачів віддають перевагу нашим конкурентам з інших географічних локацій у такій ситуації. Але це реалії війни і ми розуміємо, що ми повинні працювати в існуючому регуляторному середовищі", - констатував т.в.о. голови правління.

Актуальним є питання е/е та її стабільного постачання. Несподівані відключення призводять до аварійних ситуацій, а великі часові паузи повністю порушують виробничу програму. Наразі встановлено оптимальні плани видобутку та виробництва, але в компанії вже бачать велику кількість ризиків та викликів.

"Сьогодні ми можемо сказати, що 2-й квартал і загалом перше півріччя 2024 року ми завершуємо з чистим прибутком. У нас є чинні експортні контракти. Обидві філії працюють. Зарплату виплачують вчасно. ОГХК виходить із найглибшої кризи, і це головне! (...) Рухаємося вперед", - резюмує глава компанії.

ДП "ОГХК" розпочало фактичну діяльність із серпня 2014 року після передачі йому в управління рішенням Кабінету Міністрів майнових комплексів Вільногірського гірничо-металургійного комбінату та Іршанського гірничо-збагачувального комбінату ГЗК. 8 грудня 2016 року ДП було перетворено на ПАТ "ОГХК", 26 грудня 2018 року - з ПАТ на ПрАТ.

ОГХК раніше реалізовувало продукцію більш ніж у 30 країн світу. Основними ринками збуту були ЄС, Китай, Туреччина, а також США і країни Африки.

Україна в системі "Прозорро.Продажі" призначила продаж на аукціоні 100-відсоткового пакета акцій ОГХК на 9 жовтня 2024 року. Стартова ціна продажу - 3 млрд 899,358 млн грн.

Теги:   титан ОГХК Перелигін Переглядів:   907

Читайте також:

27.05

Основні економічні індикатори першого квартал 2024 року України та світу від Experts Club

26.05

Серйозною загрозою для компаній із виробництва продуктів харчування є перебої в роботі бізнесу

21.05

Україні потрібно більше гуманітарної допомоги, але її обсяги скорочуються - ООН