Азербайджан може експортувати газ до ЄС через Україну після закінчення контракту з Росією

Нафта і газ 22.07.2024    17:10

Президент Азербайджану Ільхам Алієв заявив, що Україна і Європейський Союз звернулися до Азербайджану з пропозицією налагодити постачання природного газу в Європу через Україну після того, як наприкінці 2024 року спливе термін дії чинного транзитного контракту з Росією, повідомив Bloomberg 20 липня.

За словами Алієва, наразі тривають переговори з владою України та ЄС, а також із Росією, і всі сторони, схоже, зацікавлені в продовженні постачань.

"Ми допоможемо, якщо зможемо. Я думаю, що можна продовжити цю угоду", - сказав глава Азербайджану.

Як він пояснив, такі країни, як Австрія і Словаччина зазнають проблем, коли постачання російського газу через Україну припиняться, оскільки їм доведеться платити "на сотні і сотні мільйонів" більше, щоб купувати газ із інших місць. Азербайджан при цьому намагається дотримуватися обережності, оскільки в минулому його помилково звинувачували в реекспорті російського газу.

Алієв заявив, що видобуток газу в його країні збільшуватиметься завдяки новим та наявним проєктам у Каспійському морі.

Азербайджан 2022 року підписав меморандум про взаєморозуміння з Європейською комісією щодо подвоєння експорту газу в Європу до 20 млрд куб. м до 2027 р.

Як зазначив очільник Азербайджану, країна "рухається до цієї цілі": експорт до Європи збільшиться майже до 13 млрд куб. м цього року з 11,8 млрд куб. м у 2023 р. і 8 млрд куб. м у 2021 р.

Постачання здійснюватимуться так званим ланцюгом трубопроводів "Південний газовий коридор", що з'єднує Азербайджан із Європою через Грузію і Туреччину.

Теги:   Газ Азербайджан Контракт ЄС експорт Переглядів:   230

Читайте також:

06.09

"Укрнафта" виділила 51 млн грн на закупівлю 50 нових автомобілів для українських снайперів

03.09

"Укргазвидобування" ввело в експлуатацію свердловину з дебітом 274 тис. куб. м на добу

02.09

Азербайджан розпочав постачання газу до Хорватії