Фондові індекси АТР знижуються в понеділок, виняток становить гонконгський індикатор

22.07.2024    11:57

Фондові індекси Азіатсько-Тихоокеанського регіону (АТР) в основному знижуються в понеділок, виняток становить гонконгський індикатор. 

Апетит до ризику на світових ринках падає на тлі подій у США. Президент країни Джо Байден напередодні оголосив про рішення зняти свою кандидатуру з президентських виборів і висловив підтримку віцепрезидентці Камалі Гарріс як новій претендентці на посаду президента від демократів. Тижнем раніше на передвиборчому мітингу було скоєно замах на кандидата на пост президента США від республіканців Дональда Трампа.

«Ринки стикаються з сюрпризами другий тиждень поспіль, - зазначає аналітик IG Markets Ебе Чень.

- Хвиля відходу інвесторів від ризику, що посилюється, може вдарити по азіатських ринках сильніше, ніж це було минулого тижня, поки інвестори перетравлюють незнайомий політичний контекст».

Японський фондовий індекс Nikkei 225 втрачає 1,3% під час торгів.Акції IT-компаній дешевшають після серйозного технічного збою в системах Microsoft Corp. минулої п'ятниці.Вартість паперів Disco Corp. впала на 5,2%, Tokyo Electron - на 2%, Advantest - на 3%, Hitachi - на 4,7%.

Китайський фондовий індекс Shanghai Composite втрачає 1%.

Народний банк Китаю (НБК, центробанк країни) у понеділок несподівано опустив базову відсоткову ставку за кредитами (LPR) терміном на один рік на 10 базисних пунктів - до 3,35% річних з 3,45%.Ставку за п'ятирічними кредитами, що є орієнтиром для ринку іпотеки, знижено до 3,85% з 3,95%.Обидві ставки перебувають на рекордних мінімумах.Аналітики не очікували їх зміни, за даними Trading Economics.

Крім того, НБК вперше майже за рік зменшив ставку за семиденними операціями РЕПО - до 1,7% з 1,8%.Рішення про зниження ставок ухвалено з метою «нарощування фінансової підтримки економіки», йдеться в повідомленні ЦБ.

«Пом'якшення політики китайським ЦБ є визнанням наявності серйозного тиску на економіку наразі», - зазначає економіст по Китаю Societe Generale Мішель Лам.

Лідерами зниження в материковому Китаї в понеділок є папери PetroChina (-3,9%), а також CNOOC (-3,5%).

Гонконгський індекс Hang Seng додає 0,6%, будучи винятком із загального тренду в понеділок.

Папери XPeng Inc. подорожчали на 3,6%, Xiaomi Corp. - також на 3,6%, Meituan - на 1,4%, Tencent Holdings - на 2,3%.

Південнокорейський фондовий індекс KOSPI опустився на 1%, австралійський S&P/ASX 200 - на 0,6%.

Теги:   АТР фондові індекси гонконгський індикатор. Переглядів:   138